Hány kilométer az a távolság, amit biztonságosan le tud vezetni egy sofőr egy nap alatt?

Az a távolság, amit egy sofőr biztonságosan le tud vezetni egy nap alatt, nagymértékben függ az egyéni képességektől, a vezetési tapasztalattól, az egészségi állapottól és más tényezőktől, például a vezetési körülményektől és az utazás céljától.

Általánosan elfogadott szakértői ajánlások szerint azonban a hosszú távú vezetési időszakokat legalább 15-20 percnyi pihenővel kell megszakítani, és napi összes vezetési időt nem szabad meghaladni.

Az Európai Unió által meghatározott vezetési időszabályok szerint a gépjárművezetők napi 9 órát tölthetnek vezetéssel, amelyet egy 24 órás időszakban maximum kétszer lehet megismételni, majd legalább 11 órás pihenőidőnek kell következnie.

Egyébként a biztonságos napi vezetési távolság számos tényezőtől függ, például a sebességtől, a forgalmi viszonyoktól, a vezetők koncentrációját befolyásoló tényezőktől (például a fáradtságtól, az éhségtől, a stressztől stb.), az autó állapotától és még sok mástól.

Ezért az általános válasz arra a kérdésre, hogy pontosan milyen távolságot lehet biztonságosan levezetni egy nap alatt, nem létezik, hanem minden esetben figyelembe kell venni az adott körülményeket és a saját fizikai és mentális állapotunkat is.

És Te mennyit vezetsz? Sokat vagy keveset? Autóvezetés kalkulátorunk a cikkünk alatt kiértékeli az általad éves szintett levezett távolság hosszát.

Egy kamionsofőr mennyit vezethet a szabályok szerint egy nap az Európai Unió szabályai szerint?

Az Európai Unió szabályozza a kamionsofőrök vezetési és pihenőidejét, amelyeket be kell tartani az Európai Gazdasági Térségen belül végzett áruszállítások során. A vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályokat az EU 561/2006/EK rendelete tartalmazza.

Az EU szabályai szerint a kamionsofőrök napi vezetési ideje maximum 9 óra lehet, de átlagosan 4,5 óránként legalább 45 percnyi szünetet kell tartaniuk. A napi vezetési időt két részre lehet bontani, amelyek között legalább 11 óra pihenőidőt kell tartani.

Az EU szabályai továbbá megengedik, hogy a kamionsofőrök a napi vezetési idejüket kétszer meghosszabbítsák, amennyiben azonban ezt teszik, akkor a következő 24 órában nem vezethetnek, csak ha legalább 9 óra pihenőidőt tartanak.

Az egymást követő két hét alatt a kamionsofőröknek legalább két napi pihenőidőt kell tartaniuk, amelyek közül legalább egynek 45 órának kell lennie. Ezen felül az EU szabályozza a heti vezetési és pihenőidőket is, hogy azokat a kamionsofőrök betartsák.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes országokban lehetnek további szabályok, amelyek a fenti szabályoknál szigorúbbak, így mindig érdemes tájékozódni az adott ország előírásairól is.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Autó