Az alkoholfogyasztás következtében az agysejtek a leggyakrabban az agyi fehérállományban sérülnek, ami az agy különböző területeinek összeköttetéséért felelős. A sérülés mértéke az alkoholfogyasztás mennyiségétől, gyakoriságától és időtartamától függ. 

Az alkoholfogyasztás okozta sérülések az agy különböző részein is előfordulhatnak, ami különböző hatásokat eredményezhet.

Az agysejtek helyreállítása és regenerálódása azonban az egyéni körülményektől függ, például a sérülés súlyosságától, az életkorától, az egészségi állapotától és az életmódjától. Az agysejtek regenerálódása nem mindig teljes és határozottan nem garantált, de az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a megfelelő pihenés és a testmozgás mind segíthetnek a helyreállítás folyamatában. 

A legfontosabb azonban az, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztást, vagy ha lehet, teljesen hagyjuk abba annak fogyasztását annak érdekében, hogy csökkentsük az agysejtek károsodását és elősegítsük a helyreállítás folyamatát.

Melyik alkohol pusztítja jobban az agysejtet és melyik kevésbé?

Az alkohol, függően a típusától és a fogyasztott mennyiségtől, különböző mértékben károsíthatja az agysejteket. Az alkohol fő hatóanyaga az etanol, amely közvetlenül és közvetetten befolyásolja az agyműködést és a neuronok működését. Az alkohol hatása az agysejtekre függ a fogyasztott mennyiségtől, a fogyasztás gyakoriságától, az egyéni élettani és biokémiai tulajdonságoktól, és az alkohol típusától.

A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, például a szeszes italok, nagyobb mértékben károsíthatják az agysejteket, mint a gyengébb alkoholtartalmú italok, például a bor vagy a sör. Azonban, még az alacsonyabb alkoholtartalmú italok fogyasztása is hosszú távon káros lehet az agyra, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

Az alkohol hatása az agysejtekre és az agyműködésre számos tényezőtől függ, például az alkohol mennyiségétől, a fogyasztás gyakoriságától, a fogyasztott ital típusától, az egyéni biokémiai tulajdonságoktól, a táplálkozástól és az életmódtól. Az alkohol hatásait a rendszeres fogyasztása hosszú távon káros lehet az agyra, függetlenül attól, hogy milyen típusú italt fogyasztunk.

Az alábbi videóban Dr. Pepa youtuber mutatja be, hogy meditációval hogyan lehet az elpusztult, elhalt agysejteket újjáéleszteni.


Egészség