Mitől alakulhat ki?

Az alkoholbetegség egy súlyos állapot, melyet egyedül legyőzni szinte lehetetlen, ezért az érintettnek szakszerű segítségre, például a Swan Lake Központ alkoholbetegeket gyógyító terápiájára van szüksége.

Az alkoholizmus kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Egyrészt a genetikai tényezők, vagyis a szervezet alkoholra adott reakciója öröklődhet. Vizsgálatok során megállapították, hogy alkoholbeteg szülők vér szerinti gyermekeinél nagyobb az alkoholizmus előfordulásának esélye. 

Persze azért nem okolható kizárólag a genetika, hanem legalább ilyen jelentősek a viselkedésminták is. Ha ugyanis egy gyerek már kicsi korától kezdve azt látja, hogy a szülei folyton a pohár fenekére néznek, és ezzel akarják megoldani a problémáikat, akkor ezt magatartást veszi majd követendő példának, így felnőttként nagyobb eséllyel válik szintén alkoholistává. 

Bizonyos személyiségvonások is növelik az alkohol problémák kialakulásának esélyét. Ha valaki például szorongó típus, emellett depresszióra való hajlammal rendelkezik, félénk, bizalmatlan az emberekkel szemben, és magányosan éli az életét, annak észszerűnek tűnhet az italtól remélni a megoldást.

Melyek az alkoholfüggőség tünetei?

Az alkohol rendszeres, mértéktelen fogyasztása testi, lelki és szociális tüneteket egyaránt okoz. 

Testi tünetek lehetnek például:

- Májzsugor

- Gyomorfekély

- Kézremegés

- Májmegnagyobbodás

- Hajszálértágulatok az arcon

- Gyomorhurut

- Érzészavarok

- Zsírmáj

Lelki tünetek:

- Sóvárgás az ital után

- Ingerlékenység

- Gyakori hangulatváltozások

- Szellemi hanyatlás

- Kontrollvesztés

- Agresszív viselkedés

Szociális tünetek:

- Munkaképtelenség

- Párkapcsolatok felbomlása

- Elszigetelődés az emberektől

- Társas kapcsolatok megszakítása

Bár mint látható, az alkoholizmust sokféle tünet jellemzi, a pontos diagnózis felállítása nehéz, hisz a beteg legtöbbször tagadja a függőségét. Általában egyéb panaszok miatt (például az említett testi tünetek egyike végett) fordulnak orvoshoz, ám a konzultáció során nem vallják be, hogy rendszeresen italoznak.

Sokszor csak a hozzátartozók nyomására hajlandó az illető elfogadni, hogy problémái vannak az itallal. A beismerés mindenképp fontos lépés, ugyanakkor a gyógyuláshoz még édeskevés.

Hogyan kezelhető az alkoholizmus?

Az alkoholfüggőség gyógyítása csak a legritkább esetekben sikerül egyedül, a betegnek általában szakember segítségére van szüksége. Érdemes részt venni egy több hetes bentlakásos terápián, ahol nemcsak magát a függőséget kezelik, hanem terápiák egész sora segít felderíteni a betegséget kiváltó okokat. 

Ez azért fontos, hogy az illető a terápia után a megszokott életébe visszatérve elkerülje az esetleges visszaesést.


Egészség Életmód