Kertészkedés és közösségi média?

Óriási hiba azt gondolni, hogy ezek a fiatalok csak addig törődnek a növényekkel, míg azok Insta-kompatibilisek. A növények gondozása is hozzátartozik a mindennapjaikhoz, ezért a kertészkedés, mint hobbi újra hatalmas népszerűségnek örvend, de mint a példa mutatja, már nem csak a nagymamák és az anyukák körében. Ez az új trend érezteti hatását a virágboltokban és a kertészetekben is: egyre több olyan növény kerül a polcokra, amely igazodik a fiatalok ízléséhez. A legnépszerűbb növények jellemzően a színesebb, merészebb darabok, és bár többségük meglehetősen kényes, mégis megveszik őket, hiszen rendkívül jól mutatnak egy-egy fotón.

Az online jelenlétből vissza a valóságba

Kissé meglepő, de tény, hogy ennek az új hóbortnak köszönhetően, a fiatal generáció tagjai hajlandóak kiszakadni a virtuális létből, eljárnak növényvásárokra és növények gondozásával kapcsolatos workshopokra. Ezek a programok több szempontból hasznosak, mivel nem csupán az ismereteiket gyarapítják a jelenlévők, hanem új kapcsolatokat, barátságokat is ki tudnak alakítani.

A trend egyéb pozitív hatásai

Amellett, hogy az Instagram képek kellemesek a szemnek, a növényeknek akad más jótékony hatásuk is. Gondolunk itt arra, hogy a szobanövények mennyire fel tudják dobni a lakást, mint dekorációs elemek, ezenfelül nyugtatóan hatnak ránk, és tisztítják a levegőt. A gondozásuk pedig kiválóan oldja a stresszt, és ha minimálisan is, de felkészít a felnőtt életre a róluk való gondoskodás.

Mit tegyél, ha kedvet kaptál?

Kezdésnek gyűjts inspirációkat akár Instagramon, akár Pinteresten. Ha túl vagy a képgyűjtésen, már valószínűleg körvonalazódik benned, hogy milyen típusú növényeket tudnál elképzelni az otthonodban.

Következő lépésben mérd fel a lakást is, hogy mégis melyek azok a helyek, ahol el tudnád helyezni a virágokat. Nem mindegy ugyanis, hogy egy árnyékot kedvelőt tennél ki a tűző napsütésnek, vagy egy napimádó virágot örvendeztetnél meg ilyen elhelyezéssel. Ha megvan a hova és a körülbelüli típus, látogass el egy virágboltba vagy kertészetbe, ahol segítségedre lesznek a megfelelő növény kiválasztásában. Ha nem tudod, hogyan kell gondozni a választott virágot, kérdezz rá, biztosan alapos tájékoztatást fogsz kapni.

Megeshet, hogy nagy lelkesedéssel vágsz bele a projektbe, de az első (néhány) növényed hamar kimúlik. Ezért mindig járj utána, hogy mi lehetett a probléma (pl. kevés fény, magas páratartalom), hogy a következő szobanövény sokáig dísze lehessen az otthonodnak.


Otthon