A vendéglátás művészet, de szerencsére kis érzékkel nem nehéz a mesterévé válni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet és szabályt, amik segítségedre lehetnek a tökéletes otthoni tálalásban.

Előkészületek

Miután a TRAMONTINA tálalókanalai közül kiválasztottad a készletedből fájóan hiányzó darabokat, gondosan tervezd meg az asztalod kialakítását és díszítését.

Válassz az alkalomhoz illő terítőt, szalvétákat, a kompozícióba illeszkedő tányérokat, poharakat. A különböző díszítőelemek, mint például friss virágok, gyertyák vagy akár kis szobrok, tovább fokozhatják az étkezéshez kapcsolódó vizuális élményt.

A tálalásnak természetesen illeszkednie kell a menühöz is: ha többfogásos étkezést tervezel, gondoskodj róla, hogy a tányérok és evőeszközök elhelyezkedése illeszkedjen a fogások sorrendjéhez. A könnyű előételek vagy salátákhoz tartozó tálak, eszközök kerülnek legfelülre, majd haladj a főételek és a köretek felé. A desszertet általában az étkezés végén szokás felszolgálni. Válaszd ki a megfelelő tálalóeszközöket, amelyek a kiválasztott ételekhez és italokhoz illenek formában, méretben, funkcióban.

Fókuszban a harmónia

Mind a tálalásnál, mind a menüsor tervezésénél törekedj harmóniára és egyensúlyra. Ügyelj arra, hogy az eszközök és kiegészítők harmonikus világot alkossanak, kapcsolódjanak az ízekhez és illatokhoz.

Fontos a sokféleség, változatosság, de a zsúfoltság kerülendő. Fontos, hogy az étkészletek szépen érvényesüljenek, kiemelje és ne pedig agyonnyomja őket a dizájn, illetve minden könnyen elérhető legyen, ne kelljen logisztikai bravúrt végrehajtani az étkezés lebonyolításához.

Legújabb trend: a szezonalitás

A világ vezető gasztrotrendjeihez illeszkedve használj szezonális elemeket, például friss gyümölcsöket vagy zöldségeket. Ez nemcsak a tálalás szempontjából fontos, hanem az étel ízének és tápértékének javítása szempontjából is, hiszen minden hozzávaló a maga szezonjában adja a legjobb ízélményt.

Tekintsd az otthoni tálalást lehetőségnek arra, hogy személyre szabott élményt nyújts vendégeidnek. A vacsora egésze egy találkozás közted és köztük, tükröznie kell mind a te, mind az ő személyiségüket.

Vedd mindig figyelembe a vendégek étkezési preferenciáit, allergiáját vagy ételérzékenységét, hogy senkinek se kelljen feszengenie az asztalnál.

Fontos megjegyezni, hogy a tálalás szabályai nem merev szabályok, sokkal inkább iránymutatások, amelyek segíthetnek abban, hogy az étkezést igazi élménnyé, műalkotássá tegyék. A főzés és a tálalás tökéletes terep az önkifejezésre, kapcsolódásra egymáshoz és a világhoz.