Mik a negatív hatások?

Az élet 2-3 gyermekkel bizony nem könnyű. De sok esetben egyetlen csintalan csemete is képes nagy kihívások elé állítani a szüleit. Ilyenkor pedig gyakran olyan ígéretek és fenyegetések csúsznak ki a szülők száján, amiket később nem tartanak be, vagyis csupán elhangoznak, mindenféle következmény nélkül. Mondjuk azonban inkább úgy, hogy tett nem követi ezeket a szülő részéről, következményei ugyanis vannak. Ráadásul nagyon rosszak, mert hosszú távon ezek elmossák a bizalmat a gyermek és a szülei között.

Ha ugyanis azt tapasztalják, hogy a szavaidnak nincsenek következményei, hiszen nem történik semmi akkor sem, ha azt mondod, hogy háromig számolok… akkor idővel a szabályok és a következmények jelentősége értelmét veszti számukra. Valamint az is nehézséget okoz majd számukra, hogy bizonyos helyzetekben eldöntsék, hogy mi lenne éppen a helyes viselkedés.

Mi ennek a háttere?

A bizalom elvesztésének hátterében egy nagyon egyszerű tény áll, mégpedig az, hogy a gyermekek mindig betartják az ígéreteiket, cserébe viszont ugyanezt várják el másoktól is. Ha azt tapasztalják részedről is, hogy amit megígértél, az később úgy is lesz, az számukra értéket képvisel. De ha te nem tartod be az ígéreteidet, akkor azt tartják majd elfogadható viselkedésnek. Ezt követően egyenes út vezet oda, hogy minden szabályt megszegnek majd, valamint a keretek ismerete nélkül az életük is sokkal nehezebb és bonyolultabb lesz.

A gyermeknevelés, főként a helyes gyermeknevelés bizony nem könnyű feladat. A Famiily.hu azonban számos hasznos tanáccsal látja el a szülőket, hogy segítsék őket ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A jó módszerek

A kulcs az, hogy azonnal, abban a pillanatban kezelje a szülő a helyzetet, illetve a felmerülő problémát. Persze amikor a gyermek már felpörgött, nehéz nyugodtnak maradni és megfelelően reagálni a helyzetre. De még mindig a szülő az, akinek több tapasztalata és bizony esze van kezelni ezeket a szituációkat. Próbáljuk átérezni a gyermek helyzetét. Ne azon stresszeljünk és mérgelődjünk, hogy miért viselkedik így a gyerekünk, hanem arra próbáljunk rájönni, hogy mi váltotta ki nála ezt a reakciót.

Ha szeretnénk, hogy a gyermek megbízzon bennünk, mi is bízzunk meg benne. Ez pedig csak akkor érhető el, ha nem teszünk felé olyan fenyegetéseket, amiknek később semmilyen következményei nem lesznek. Figyeljünk inkább a gyermek szükségleteire, gyakran ezeket kezelve ugyanis meg is előzhetőek a hisztik, így eleve elkerülhetjük ezeket a nehéz szituációkat. Fontos, hogy ne tegyünk olyan ígéretet a gyermeknek, amelyeket nem fogunk vagy egyáltalán nem is akarunk majd betartani.