Ugyanakkor mielőtt bárki erre a szakmára, illetve szakmacsoportra adná a fejét, érdemes végiggondolnia, hogy vajon megvan-e benne minden a boldoguláshoz, illetve, hogy tudja-e vállalni az ezzel járó speciális követelményeket.

Barista, pultos állás debreceni kávézóba: sok ilyen hirdetés olvasható a debrecenallas.hu oldalán, ahogy pincérek, szakácsok, kézilányok, mosogatók, valamint cukrászok vagy más egyéb konyhai kisegítői munkakörök is betöltésre várnak. Jelentkezni könnyű, néhány kattintás csupán. Helytállni nehezebb, és mai írásunkban azt is megnézzük, hogy miért!

Kiből lesz jó vendéglátós?

Vendéglátós bárki lehet, jó vendéglátós azonban jóval kevesebb. Elég sokoldalúnak kell ahhoz lenni, hogy valaki igazán sikeres legyen ebben a szakmában. Mutatjuk is, hogy mire lesz szükség!

- Kiváló kommunikációs készségek, emberismeret, no meg persze az, hogy könnyen megtaláljuk a hangot bárkivel. Ez a fajta közvetlenség nem igazán tanulható, így, mondhatni, vagy a vérünkben van vagy nem.

- Szakmai ismeretekben sem lehet híján az ideális vendéglátós, hiszen a maximális vendégélmény érdekében jó, ha valódi szakmai tudással bírunk.

- A szervezettség szintén rendkívül fontos, hiszen számtalan dolgot kell fejben tartani, rengeteg különféle dologra kell odafigyelni, ami szervezés nélkül simán azonnal káoszba fulladna.

- Talán nem újdonság, hogy a problémamegoldó képesség is szükséges, hiszen egy-egy nehéz helyzet vagy panaszos vendég még a legprofibbaknak is feladja a leckét.

- A csapatmunka mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a legritkább esetben dolgoznak egyedül a vendéglátósok.

Ugye, nem is olyan egyszerű teljesíteni az elvárásokat?

Azért a követelményekről se feledkezzünk meg!

És ha ez még nem lenne elég, akkor – stílusosan szólva – most jön a feketeleves. Hogy miért is? Többek között azért, mert a vendéglátóipar nagyon speciális terület, ahol a feladatok kissé máshogy alakulnak. Mutatjuk, hogy miért is!

- Nincs több hétvége vagy ünnepnap… Ezt talán mondani sem kell, hiszen mások ünnepe a vendéglátósok munkanapja.

- Nem ritka az éjszakázás sem… Talán nem meglepő, de néhány étterem vagy szórakozóhely kifejezetten éjszakára keres kollégát. Ez pedig például egyedülálló szülőként szinte lehetetlen küldetés.

- Nincs home office… No, jó, sejtettük, hogy ezt mindenki tudni fogja, de az ingázás is rengeteg energiát felemészt.

- És még fizikailag is megterhelő. Ha az előbbiek nem tántorítanak el minket, akkor érdemes megfontolni, hogy mennyire leszünk képesek egész nap állni, talpalni, mennyire bírjuk majd fizikálisan az igénybevételt.

Hálás feladat!

Bár fentebb csupa olyan dolgokat soroltunk fel, amelyek azt mutatják, hogy mennyire nehéz, azért a törzsvendégek szeretete, az alkalmi vendégek elégedettsége bizony sok erőt tud adni, így aki érzi magában a vendéglátós vénát, az bátran vágjon bele!


Munka