A magyar háztartások közel háromnegyede rendelkezik valamilyen pénzügyi megtakarítással, de a viszonylag magas arány nem jár együtt kellő tudatossággal. Bár a CIB Bank felmérése szerint a háztartások 72 százalékának van valamilyen megtakarítása, ennek jelentős részét a megkérdezettek még mindig lekötetlenül őrzik a folyószámlájukon (20 százalék), vagy bankbetétben (17 százalék). Igen jelentős, 15 százalék emellett azoknak az aránya, akik inkább otthon, készpénzben hiszik biztonságban pénzüket.

A nagyobb pénzügyi ismereteket igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesen választják a magyar megtakarítók közül: a megkérdezetteknek alig 18 százaléka rendelkezik kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal. Ezek közül az állampapír és a befektetési alap a legnépszerűbb, míg részvényekben csak öt százalék tartja pénzét.

A számlapénzek és a készpénz magas aránya miatt viszont komoly hozamlehetőségektől esnek el a háztartások: az alacsony kamatkörnyezet mellett is lehet ugyanis találni olyan megtakarítási formákat, amelyek a kevésbé kockázatos lehetőségeket keresőknek is vonzó megoldást jelenthetnek.

------------------------------------

A szamoldki.hu kalkulátorával egészen pontosan kiszámolható, hogy mekkora hozamlehetőségtől eshet el egy háztartás.

Példánkban szereplő esetben 1,5 milló forint hever parlagon 2 évig, feltételezzük, hogy 3%-os hozam elérhető. A becsült elszalasztott hozam összege: 92 045 Ft!

További kalkulációkhoz kattints a képre!