A CsodaSzobában bútorok, fejlesztő eszközök, diagnosztikai tesztek, illetve egy robotikai készülék kapott helyet, amely egy számítógép által vezérelt szenzor alapú rendszer például a fej, a nyak, a kar, a kéz, a láb, az ujjak rehabilitációjához. Az adomány értéke meghaladja a 11 millió forintot. 

- Alapítványunknak ilyen nagy értékű tárgyi adományt nem ajánlott fel senki az elmúlt tíz évben. Egy olyan terápiás szobát sikerült berendezni, melynek központjában egy rehabilitációs kezelésre alkalmas robot van, ami az idegkárosodást szenvedett, vagy akár neurokognitív fejlesztést igénylő gyerekek kezelésére alkalmas.

Ez új dolog számunkra is, hiszen tavaly indítottuk a gyermekrehabilitációs járó- és fekvőbeteg központi programot, pszichoszomatikával, pszichológiával kiegészítve. Ez egy olyan új fejlesztési irány, amit a jövőben is szeretnénk erősíteni - ismertette Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" alapítvány kuratóriumi elnöke a keddi ünnepélyes adományátadón. 

A szobát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részlege használja fejlesztésre, különböző betegségtípusokban többek között agyvérzés, bénulás, izomsorvadás, traumás agysérülés, fej-, gerinc- vagy csigolyaműtétek, neuromuszkuláris betegségek, polineuropátia, érzéskiesés esetén. Az új robotikai eszköz használatával sokkal hatékonyabb lehet a gyerekek rehabilitációja.

-  Mivel a készülék folyamatos audiovizuális visszajelzést biztosít, így a beteg sokkal könnyebben tudja begyakorolni és korrigálni azt a mozdulatot, amit fejleszteni kell. Emellett a gyerekek motiváltabbak is a játékos programok során.

A robottal a fejlődést is tudjuk mérni, ezen kívül bizonyos neurokognitív fejlődést is rögzíthetünk, illetve egy fejlődési szintet is meg tudunk vele rajzolni. A számítógép által vezérelt szenzor alapú rendszer használatával a betegnél összegződik a gyógytornászokkal és pszichológusokkal, a gyógypedagógusokkal és más terapeutákkal  hagyományosan, valamint a robot által végzett terápia hatása – hangsúlyozta Nagy Beáta Erika, egyetemi tanár, részlegvezető, DE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részleg.

A CsodaCsoport Alapítvány több mint 3 éve a közösségi médiában létrejött összefogás alapján született. Küldetésük a beteg, sérült, fogyatékkal élő gyermekek gyógyulásának és felépülésének segítése, vagy egészségügyi állapotuk további romlásának megakadályozása a szükséges kezelések költségeinek támogatása által. Elsősorban közösségi adománygyűjtésből és céges felajánlásokból gyűlt össze a pénz.

-  Már korábban szerettünk volna létrehozni a keleti országrészben egy nonprofit fejlesztőházat, de sokáig nem volt meg a helyszín. Két korábbi támogatottunk irányította a figyelmünket Debrecenre.

Felvettük a kapcsolatot Nagy Beáta professzor asszonnyal, a szakmai beszélgetések alapján, látva az itt zajló munkát, a gyógyításban és a kutatásban elért eredményeket a kuratóriumunk úgy döntött, hogy a Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részleg munkáját szeretnék ezzel a robottechnikai eszközzel, illetve a CsodaSzobával segíteni – mondta Lázár Anita, a Csodacsoport Alapítvány kuratóriumi tagja. 

A most átadott CsodaSzobában évente 3-4 ezer gyermek fejlesztésre lesz lehetőség.