Kézipoggyászok szállítása a MÁV-START vonatain

Egy utas legfeljebb 3 darab kézipoggyászt vihet magával, melynek össztömege utasonként a 30 kg-ot nem haladhatja meg - olvashatjuk a MÁV-START hivatalos szabályzatában.

A 14 éven aluli gyermek 15 kg kézipoggyászt vihet magával.

Az utas a kézipoggyásszal a saját ülőhelyén kívül további ülőhelyet nem foglalhat el, az így elfoglalt ülőhelyet más utas vagy a menetjegy ellenőrzését végző személy kérésére haladéktalanul át kell adnia. Kerékpár szállítása esetén a további bevihető kézipoggyász össztömege a 10 kg-ot nem haladhatja meg.

A tárgyak, élőállatok szállításáért fizetendő díj meghatározásának részletes feltételeit a MÁV-START Díjszabása, a díj mértékét a Vasúti menetdíjtáblázatok 2023 tartalmazza.

A jármű utasterébe bevihető kézipoggyász mérete – darabonként – a 30x50x80 cm-es méretet nem haladhatja meg, kivéve utasonként 1 darab:

- gyermekkocsit,

- esernyőt,

- sétapálcát, egyéb mozgást segítő eszközt,

- tokba helyezett hordozható hangszert,

- sírkoszorút,

- összecsukott, becsomagolt rollert és az összecsukott, becsomagolt 20”-nál nem nagyobb kerékátmérőjű kerékpárt.

Az utas saját felelősségére gondoskodik kézipoggyászának vám- és hatósági kezeléséről.

A zárt peronra és a vasúti járműbe nem vihető be:

a) olyan tárgy, amely az utasok testi épségében, ruhájában, poggyászában vagy a vasúti kocsiban kárt okozhat,

b) robbanó, tűzveszélyes, öngyúló, mérgező, radioaktív, maró, undort keltő vagy fertőzés előidézésére alkalmas anyag, továbbá a RID előírásainak nem megfelelő anyag (vagy az ezeket tartalmazó eszköz),

c) olyan eszköz, amelynek birtoklása a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet értelmében tilos.

Fegyvert és lőszert – csak az arra jogosult személyek – a fegyver, lőszer tartására, viselésére vonatkozó hatályos jogszabályok megtartásával viselhetnek, szállíthatnak.

Ha az utas a személykocsiba olyan tárgyat vitt be, amely kézipoggyászként terjedelme miatt nem fuvarozható, köteles a menetdíjon kívül a Vasúti menetdíjtáblázatokban meghirdetett pótdíjat megfizetni.

Ha az utas olyan tárgyat vitt magával a járműbe, amely a kézipoggyász fuvarozásból ki van zárva, utazását a poggyászával együtt nem folytathatja. Az ilyen poggyász fuvarozásáért a vasúti társaság a megtett útra poggyászdarabonként felszámolja a Vasúti menetdíjtáblázatokban meghirdetett pótdíjat.

Az utazásból a poggyásza miatt kizárt utas a poggyásza nélkül a fennmaradó útvonalon felhasználhatja a menetjegyét annak érvénytartamán belül.

A kerekesszékét és más, a mozgását segítő eszközt (például mankót, járókeretet, gyermekkocsit) az arra rászoruló utas díjfizetés nélkül bármely arra alkalmas személykocsiban szállíthatja.

A pót- és helyjegyköteles, valamint a helyjegyköteles vonat és kocsi kivételével a kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával 2. kocsiosztályú személykocsiban szállítható utasonként egy darab, megfelelően csomagolt

a) 2 métert meg nem haladó fenyőfa, díszcserje, facsemete,

b) 2 métert meg nem haladó hosszúságú kéziszerszám.


Utazás