Mi a csoportos kedvezményes vonatjegy feltétele?

Csoportos utazási kedvezmény abban az esetben igényelhető, ha bármely személy vagy szerv által szervezett utazás keretében legalább 10 fő utazik együtt azonos kiindulási állomástól azonos célállomásig, azonos kocsiosztályon vagy a menetdíjat legalább 10 fő után megfizetik.

Egyéni utasként díjfizetés nélküli utazásra nem jogosultak esetén a kedvezmény mértéke:

10 - 19 főig: 20%,

20 - 49 főig: 33%,

50 főtől: 50%.

A MÁV-START értékesítői hálózata által szervezett vagy a MÁV-START honlapján így meghirdetett csoportos utazások esetén a kedvezmény mértéke:

10 - 19 főig: 33%,

20 főtől:  50%.

A magasabb kedvezmény abban az esetben is igénybe vehető, ha a kisebb létszámú csoport a kedvezményre jogosító létszám után megfizeti a menetdíjat.

A saját jogon magasabb kedvezményt igénybe vevő utas nem számít bele a csoport létszámába és a legcsekélyebb létszámba sem. A csoport tagjának csak az adott kedvezményes árú menetjegy megfizetésével minősülhet.

Hol tudunk ilyen vonatjegyet vásárolni? Önkiszolgáló értékesítési csatornák

Csoportos utazási kedvezmény alapján kedvezményes árú menetjegy jegykiadó automatából, internetes felületen és MÁV applikációból nem váltható meg.

Vonaton

A kedvezmény a vonaton még pénztári nyitva tartás hiánya esetén sem szolgáltatható ki.

2. Kocsiosztályon vehető igénybe

A kedvezmény 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 2. kocsiosztályra váltott menetjegy 1. kocsiosztályon a teljesárú 2.-1. kocsiosztály-különbözeti díj megfizetése mellett használható fel.

A jegyek érvényessége

Az egy útra szóló csoportos utazási kedvezmény alapján kiszolgáltatott kedvezményes árú menetjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra szóló teljesárú egyúti menetjegy érvénytartamával. A menettérti útra szóló jegy érvényessége a rajta feltüntetett első napot követő 14. nap.

BKSZ

Csoportos utazási kedvezmény alapján kedvezményes árú menetjegy Budapestbérlethez, Budapest jegyhez váltott csatlakozó jegyként megváltható, ha a csoport valamennyi tagja rendelkezik Budapest- bérlettel, Budapest jeggyel.

Elővételi jegyvásárlás

Csoportos utazási kedvezmény alapján a kedvezményes árú menetjegy kizárólag elővételben váltható meg.

Útmegszakítás

A kedvezményes árú menetjeggyel az utazás megszakítható.

Hosszabb út részbeni fedezése

A kedvezményes árú menetjegy hosszabb út részbeni fedezésére felhasználható, ha a csoport minden tagja tovább utazik.

Feláras vonat igénybe vétele

A csoportos utazási kedvezmény alapján kiszolgáltatott kedvezményes árú menetjegy feláras vonaton a tényleges létszámnak megfelelő felár megváltása mellett használható fel utazásra.

A vonatjegy visszatérítése

Ha a csoport az elszámoltnál kisebb létszámmal utazik, de a tényleges létszám az elszámolt kedvezmény mértékének még megfelelő és ezt az igénybe vett vonat(ok) jegyvizsgálójával igazoltatta,a fel nem használt menetjegy(ek) árának kezelési költséggel csökkentett visszatérítését kérheti.

A csoport a menetjegy visszatérítésre vonatkozó igényét kizárólag írásban a MÁV-START Ügyfélszolgálatától kérheti az erre rendszeresített nyomtatványon, illetve bármely állomási személypénztárban kérheti annak az Ügyfélszolgálathoz történő továbbítását.

Az utazás bejelentése 24 órával az utazás előtt

A csoport a kedvezményt az utazás szervezőjének kétpéldányos, magyar nyelvű, írásos bejelentése alapján veheti igénybe. A bejelentést az elszámolást végző jegykiadóhely részére legkésőbb 24 órával korábban annak a vonatnak az indulása előtt kell átadni, amellyel a csoport utazni kíván.

Csoportos utazási kedvezmény alapján a csoport igényelheti a vonaton történő együttes elhelyezést legkésőbb a tervezett utazás előtt 7 nappal. Ha a csoport kiindulási állomása nem egyezik meg a vonat kiindulási állomásával, a vonatindító állomás és a csoport kiindulási állomása közötti távolságra üresfutási díjat kell fizetni.

A bejelentésben feltüntetendő:

- a kiindulási- és a célállomás,

- a használni kívánt kocsiosztály,

- a vonat (vonatok) száma,

- az indulás időpontja,

- a csoport létszáma,

- a csoport vezetőjének neve, lakcíme, telefonszáma, email címe és aláírása.

A bejelentés egy példányát a személypénztáros bevonja, a másik példányt lebélyegezve a csoport részére visszaadja. Ezt a menetjegy példány mellékleteként az utazás befejezéséig meg kell őrizni. 

(forrás: MÁV-Start üzletszabályzata, üzletpolitikai kedvezmények)


Utazás