Származási helye: Brazília

A kesudió alapvetően a 10-15 méter magas kesufán termő almának a végén lévő kis mag. Eredeti származási helye Brazília, ahol a kesualmát a mai napig nagy számban fogyasztják. Mivel rendkívül magas a C-vitamin tartalma, így igen előkelő helyet foglal el a vitaminbeviteli források között. Hazánkban nem terem ez a gyümölcs, ami a pisztáciával és a mangóval rokon. A nyers fogyasztás mellett számos dolgot készítenek belőle, mint például: lekvár, zselé és szirup, bor.

Ma az egyik fő exportőr India, ahova a holland telepesek juttatták el. Mivel kedvező feltételekre talált, így szinte adja magát, hogy megpróbálkoztak a termesztéssel, amit siker koronázott. Később rájöttek, hogy milyen módon lehet hasznosítani a gyümölcs alján termő magot, ami nyersen mérgező az emberek számára. Az olajban történő, forró levegővel való pörkölés során fogyaszthatóvá válik, és az ízét is megtartja, ami összetéveszthetetlen más magok aromájával.

A legfontosabb tulajdonságai

A kesudióról tudni kell, hogy rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, és emellett gazdag fehérjében és rostokban. Emellett magas a cink- és a vastartalma, így beilleszthető a paleo és a vegán életmódba is. Ha pedig mindez nem lenne elég, nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, így hatékonyabban elkerülhetőek a daganatos és egyéb megbetegedések, valamint a demencia, a nagy mennyiségű magnéziumnak köszönhetően. 

Persze nem mindegy, hogy egy olajos magban mennyi a zsír és az olajsav, így a kesudió ebben is élen jár. Mivel magas a cinktartalma, ami a D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen, így nem véletlenül tanácsolják, hogy a vitamin mellé együnk egy fél marék kesudiót vagy épp napraforgómagot. A már említett magnéziumtartalom hatékony segítség a menstruációs görcsök enyhítésére, és emellett még nyugtató hatású is.

Többféle B-vitamint tartalmaz, így az idegek jó barátja is egyben. Az epekő kockázatát is hatékonyan csökkenti, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres fogyasztók között 25 százalékkal alacsonyabb az esély a kialakulására. 

Mivel a kesudióban fellelhető vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak aránya igen jó elosztású, így akár fogyókúra esetén is kiváló. Persze annak is rendkívül jó választás, aki az egészségéért tenne többet, mint korábban, így napi 1 marék kesudióval már biztosíthatjuk az optimális mennyiséget. 

Azt azért fontos megemlíteni, hogy olajos mag lévén akár allergizálhat is, így semmiképp sem szabad azonnal egy marékkal kezdeni, hanem ki kell tapasztalni, hogy hogyan reagál rá a szervezetünk. 


Egészség Életmód Gasztro