Miért éppen bádog?

A bádog tulajdonképpen egy vékony vaslemez, amelyet ón- és cinkbevonattal látnak el, hogy megóvják a korróziótól. Nagyon jól formázható és viszonylag könnyű is, ezért kedvelik annyira az építőiparban. A bádogtetős házakat, melléképületeket sokan nem tartják esztétikusnak és korszerűnek - pedig még a modern építészetben is alkalmazzák ezt a technológiát. A bádog ugyanis nem terheli túl a födémet és a gerendákat. Sok épületet eleve így terveznek, vagy mentik, ami menthető. 

Klasszikus, kovácsolt bádogot ma már szinte csak hagyományőrzési célból használnak. Napjaink korszerű, horganyzott acéllemeze sokoldalúbb és kényelmesebb megoldás. Természetesen a bádogelemek nem feltétlenül a legszebb megjelenésűek - tartósságukhoz, praktikus mivoltukoz azonban kétség sem férhet. 

Tetőfedés bádoggal - mindenkinek szüksége van rá?

A minőségi tetőfedő bádogelemek szinte minden épületen előfordulnak, amelyiknek cserép, pala, esetleg lemez vagy hagyományos nádteteje van. Mivel az anyag ellenáll a korróziónak és a hőnek is, az egyik legfontosabb szerepet a kémények körül tölti be. Kéménykivezetésként meggátolja, hogy a környezete felforrósodjon, vagy a födém a kivezetés szélénél beázzon. 

A lemezeket gyakran használják két különböző sík találkozásának áthidalásához is, mivel a lemez viszonylag jól formára alakítható. Ezzel a megoldással el lehet kerülni, hogy a víz a különböző tetősíkok között a tetőtérbe szivárogjon. Gyakran előfordul, hogy a tetőkertet vagy a korábban előtérként funkcionáló épületrészeket is bádoggal fedik, hiszen ez a szerkezet kevesebb terhelésnek teszi ki a vékony falakat, mint például a hagyományos cserepezés. 

Természetesen az ereszcsatorna is készülhet bádogból - ez az egyik legismertebb bádogelem az építkezésben. Az ereszről a ház védelmében nem szabad megfeledkezni. Az UV-álló bádog pedig szinte tökéletes megoldás erre a célra - igaz, az eső enyhe savassága miatt később a bádoglemez besötétedhet. 

Hogyan vásároljunk bádogot a tetőfedéshez?

Ha tetőfedésben gondolkozunk, kiemelten fontos, hogy számba vegyük, hogy milyen bádogelemekre lehet szükség. A lemezek és a bádog ereszcsatornák mellett a kémény- és ablakkivezetésekre, szegélyekre is érdemes gondolni. Ezeket ma már akár online, a többi tetőfedési alapanyaggal együtt is megrendelhetjük. 

Ha megfelelően választunk, ezeknek az anyagoknak köszönhetően rengeteg problémától kímélhetjük meg magunkat. Érdemes előre gondolkodni - ezzel nem csak időt, de pénzt is megtakaríthatunk.


Munka