Ilyen következménnyel jár az energiahordozók (áram, gáz, földgáz) illetve a víz díjainak emelése a családok rezsijére

A fogyasztói árindex 2022 augusztusában 15,6 százalék volt 2021 augusztusához képest, miközben a harmonizált árindex 18,6 százalék lett. Ebből 1 százalékpontot a külföldiek üzemanyag-vásárlásai magyaráznak, míg a maradék a háztartási energia árnövekedését takarja.

Ez azt jelenti, hogy a háztartások a rezsicsökkentés csökkentése miatt már jelentős többletkiadásokkal szembesültek.

 

 

-  Afogyasztói árindex alapján az áram súlya a kiadásokból 1,71 százalék, míg a vezetékes gázé 1,873 százalék (összesen 3,583 százalék).

-  A fogyasztói és a korrigált harmonizált árindex különbsége azt jelenti, hogy a háztartási energia kiadások mintegy 55 százalékkal nőhettek augusztusban (a súlyozás alapján így lesz a 15,6 százalékból 17,6 százalék) - számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 


Ennyibe kerül az áram és a gáz a háztartásoknak


A legutolsó KSH-adat a háztartások kiadásaira 2020-as, ez alapján akkor 22 928 milliárd forintot költött a lakosság. A GKI becslése szerint 2022-ben 30 ezer milliárd forintot költhetnek a háztartások, ami azt jelenti, hogy áramra és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer forintot fordított volna, ha nem változott volna az ár.

 

- A becsült áremelkedéssel ez azt jelenti, hogy az éves kiadás 436 ezer forintra nő.

-  A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer forintra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer forintot) ki kell fizetni.

 

Ennyit keres az áremelésen az állam


Összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal nő háztartásonként.

 

-  Mivel a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználást, a tényleges többlet költség kisebb lesz

- írták a kutatók.

-  E becslések alapján a rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét (és ennyivel csökkenti a lakosság elkölthető jövedelmét).

-  Az árbevétel 21 százaléka áfa-bevételként a költségvetésbe kerül. Ez azt jelenti, hogy a büdzsé az áram- a gázáremelés hatására 135 milliárd forint többletbevételhez jut évente. Ez alapot adhat az intézkedések következtében leginkább rászorulók támogatására is - vélik a GKI kutatói.

Forrás: Napi.hu


Pénzügy Adózás Otthon Jog