Az elektromos fűtés költsége elsősorban a szükséges hőfok, az elszenvedett hőveszteség és a készülék gazdaságosságának függvénye. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a különböző energiahordozók ára jelentős mértékben változik, néha a zökkenőmentes ellátással kapcsolatban is aggályokról hallani.

Az elektromosság a modern életünk egyik legalapvetőbb szükségessége, ami szerencsére szünetmentesen rendelkezésre áll. Sőt, bizonyos feltételek teljesülése esetén gazdaságosan használható a fűtési szükségletek kielégítésére is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy elektromos készülékekből álló rendszer sokkal-sokkal alacsonyabb költséggel építhető fel, mint a központi gázkészülékkel és vizes radiátorokkal rendelkező változatok. Sőt, az elektromos készülékek nem igényelnek különösebb karbantartást, éves ellenőrzésre sincs szükség esetükben. Érdemes számolni azzal is, a gáz jelenlegi viszonylagos árelőnye hány év alatt térül meg. Egyes kalkulációk szerint ez 40-50 év közé tehető, ami rendkívül hosszú idő egy ember életében, ráadásul nem tudhatjuk, hogy a különböző energiahordozók ára milyen mértékben változik a következő évtizedekben.

Tudatos döntéssel tovább javíthatjuk a fűtőkészülékeink hatékonyságát. Minél magasabb a használt energiahordozó ára, annál nagyobb szükség van kiváló hőszigetelő megoldásokra, illetve annál nagyobb a jelentősége a nyílászárók szigetelő képességének. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a külső hőmérséklet szigetelése nem lehet tökéletes, hiszen minél jobban záródó ajtókat és ablakokat használunk, annál gyakoribb szellőztetésre van szükség, hiszen a természetes légcserét is korlátozzuk ilyen módon. Nem véletlen, hogy gáztüzelésű eszközök esetén kötelezően biztosítani kell szellőzőnyílásokat, amelyek hőveszteséggel járnak ugyan, de elősegítik a légcserét a lakásban. Még egy jellemző, ami csökkenti a gázüzemű rendszerek energiahatékonyságát az elektromos készülékekkel szemben. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a fűtési szezonban a fűtőkészülékektől függetlenül napi többszöri szellőztetésre van szükség, hiszen a lakásban keletkező párától meg kell szabadulnunk a penészképződés megelőzése érdekében.

Egy átlagosnak mondható 55 négyzetméteres lakás esetében jellemzően négy darab elektromos fűtőberendezésre van szükség. Két szobát feltételezve egy-egy készülékre van szükség a szobákban, illetve egy készülékre az előszobában, és egy törölközőszárítóra vagy fürdőszobában használható eszközre.


Otthon