Szerencsére ebédrendelés esetén számos étteremnél választható már mentes étrendhez igazodó menü. A Jófalat ebédházhozszállító cég étkei például kifejezetten dietetikusok ajánlásával készülnek.

Mi a különbség?

Az ételallergia és -intolerancia két különböző egészségügyi probléma. A táplálékallergia számos formában jelentkezhet, mely akár azonnal, de általában 24 órán belül tapasztalhatók. Ekkor a szervezet az alapanyagban található allergénre kóros immunválasszal jelez. Ételintolerancia esetén nem jellemzők a heves tünetek rögtön az étel elfogyasztása után. Ezek órákkal, de akár napokkal később is jelentkezhetnek emésztőszervi panaszok formájában.

Laktózintolerancia és tejfehérje allergia

Az egyik leggyakoribb allergének a tejtermékek. Nézzük, mit okozhatnak!

A laktózintolerancia esetben a laktózt (tejcukor) bontó laktáz enzim alacsony szintje vagy hiánya áll fenn. Ebben az esetben nem szükséges teljes mértékben kerülni a tejtermékeket, hiszen a boltok polcain széles választékban kaphatók laktózmentes verziók. A tejcukorban szegény, élőflórás joghurtok, kefírek, bizonyos sajtfélék is fogyaszthatók, természetesen csak orvosi ellenőrzés mellett. A másik alternatíva a normál tejtermékek fogyasztása rendszeres laktáz enzim pótlás mellett. 

A tejfehérjére allergiásoknak már egy kicsit nehezebb a diéta, ugyanis nekik teljesen kerülni kell minden formában a tejes táplálékokat. Az ő esetükben extrém súlyos allergiás reakció is felléphet. Tej helyett a különböző növényi alapú tejitalok, magsajtok fogyasztása ajánlott, ezek gabonaféléből, olajos magvakból készülnek, és probléma nélkül fogyaszthatók.

Bizonyos gabonafélék allergizáló hatása

A cöliákia vagy gluténérzékenység egy autoimmun betegség, mely az egész szervezet működésére hatással van. A glutén az olyan őshonos gabonafajtákban található, mint a búza, a rozs, az árpa vagy a tönkölybúza. Ebben az esetben élethosszig tartó diéta javasolt. Azonban rengeteg gluténmentes gabonaféle létezik, amikkel teljes és változatos lehet a táplálkozás. Például ilyen a rizs, köles és a hajdina is.

A túlzott cukorfogyasztásról röviden

Az üzletek polcain számos olyan terméket találunk, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezek fogyasztása hosszútávon elhízáshoz vezethet, mely számos egészségügyi problémát szülhet. Érdemes tehát odafigyelni és a napi cukormennyiséget csökkenteni. Ételeink előállításához nyers alapanyagokat használjunk, az ízeket pedig fűszerekkel mélyítsük el! 

Ha Önnek valamely étel elfogyasztása gondot okoz, akkor sem kell elkeseredni, hiszen rengeteg alternatíva létezik már, amivel helyettesíthető az adott alapanyag.


Gasztro