Euro árfolyama a mai napon

Amennyiben eurót szeretnél venni, vagy eladni nagyon fontos, hogy tisztában légy az alapfogalmakkal, hiszen az euró lehet valuta és lehet deviza is. 

Sajnos a köznyelvben össze-vissza és sokszor helytelenül használják a két fogalmat, gyakran akár egymás szinonímájaként, pedig nagyon eltérő a valuta és a deviza jelentése.

Euró - A valuta jelentése:

A valuta nem más, mint valamilyen külföldi fizetőeszköz, ami mindig készpénz. Tehát ha valutát adsz el vagy valutát vásárolsz, akkor készpénzt (pl. forintot) cserélsz készpénzre. Erre valók az un. valutaváltók vagy Change Money-k (cséndzs mani).

Euró - A deviza jelentése: 

A deviza pénzhelyettesítő eszköz, valamely külföldi ország pénzére szóló, fizetendő követelés. Magyarul: számlapénz. Azaz, ha a valutát (készpénzt) beteszed a bankba a deviza számládra, akkor máris deviza lesz belőle, azaz számlapénz, a bankkal szembeni követelés (add vissza, ha kérem, de addig vigyázz rá!).

A valutának és a devizának eltérő az árfolyama, viszont mindkettő árfolyama függ az aktuális piaci (spot) árfolyamtól, ami a tőzsdén folyamatosan változik a nap 24 órájában.

Mennyi az euró árfolyama most, a mai napon?

Az euró mai árfolyamát ide kattintva máris megnézheted másodperc pontossággal.