Az amerikai deviza felértékelődéséhez képest visszafogott is volt a magyar deviza gyengülése. Pénteken hazai ipari termelési adatok látnak napvilágot, addig a nemzetközi események markában van a magyar deviza. Ma reggel 398 körül járt az EURHUF jegyzése.

A kőolaj ára nőtt az iráni válaszlépés után

A kőolaj ára nőtt, miután tegnap Irán rakétákkal támadta Izraelt, válaszlépésként a Dél-Libanon ellen indított szárazföldi támadásra. A konfliktus kiszélesedésétől való félelem emelte a kőolaj árakat, mivel olajexport létesítmények is sérülhetnek. Iráni részről a Kharg szigeten lévő terminálok a legveszélyezettebbek az Arab-öbölben.

Az irániak további támadásokat helyeztek kilátásba, a mostani támadás alapvetően nem okozott jelentős károkat izraeli részről. Az OPEC+ holnapra hívta össze egy virtuális találkozóra a tagállamokat. A kartell decembertől növelni szeretné olajtermelését, s számukra a piaci részesedés fenntartása fontosabb rövid távon, mint az áralakulás.

Az arany támaszt kapott a geopolitika oldaláról

Az arany árfolyama erősödött, miután tegnap Irán rakétákkal támadta Izraelt, ami a közel-keleti konfliktus továbbterjedésével fenyeget. A világ különösen attól fél, hogy az izraeli lépés érintheti az iráni olajeszközöket, ami tovább szítja a feszültséget.

Az Egyesült Államokban pénteken jelenik meg a munkaerőpiaci jelentés, ami meghatározó lesz a kamatcsökkentés mértékére. A befektetők 50 bázispontos vágásra számítanak novemberben.


Pénzügy