Kedvezőtlen, hogy a ma közzétett GKI felmérés indexei mind a mutatók enyhe romlását jelzik, ami tovább késleltetheti a valódi fellendülést. A foglalkoztatottsági adatok továbbra is kedvezőek, a munkanélküliségi ráta az előző havi szinten maradt. Ma reggel a dollár korrekciója 397-ig lökte a forintot.

EURUSD árfolyam: a PCE inflációra figyelünk ma

A nemzetközi devizapiacon enyhén gyengült a dollár az euró ellenében. Történt ez annak ellenére, hogy kifejezetten kedvező adatok érkeztek a tengerentúlról. A hét utolsó napján az amerikai PCE inflációs adatokra figyelünk.

Bár a fókusz az elmúlt időszakban eltolódott a reálgazdasági folyamatok irányába, ezzel együtt a Fed által leginkább figyelt árindex tartogathat fontos információt. Ma reggel 1,115 körül járt az EURUSD jegyzése, eddig korrigál a kurzus a tegnaphoz képest és eltűnőben van a csütörtöki dollárgyengülés.

A kőolaj ára nagyot esett, a piac több szaúdi és líbiai kőolajexportra számít

A kőolaj ára nagyot esett tegnap, miután kiderült, hogy Líbiában megegyezett egymással a központi hatalom és az ország keleti részét uraló Haftar ezredes az új központi bank vezetőjéről, ami azt jelenti, hogy az afrikai ország termelése visszaállhat a korábbi szintre. Ez napi 500 ezer hordóval nagyobb kőolaj kihozatalt jelent.

A Financial Times szerint Szaúd-Arábia eltökélt abban, hogy növelje termelését, mivel a mostani olajár legalább 20 dollárral elmarad attól a szinttől, ami szükséges az ország költségvetési egyensúlyához. A piac emellett továbbra is az OPEC+ döntéseit és a kínai keresletről szóló adatokat lesi, mivel ezek határozzák meg a globális egyensúlyt. A Floridában pusztító Helena hurrikán miatt a Mexikói-öböl termelésének egy részét lezárták, de ez a hír nem tudta megállítani az árak csökkenését.

Továbbra is erős az arany ára, a piac várja Jerome Powell beszédét

arany világpiaci ára

Az arany árfolyama erős maradt, a piac várja Jerome Powell Fed elnök beszédét az amerikai gazdaság helyzetével kapcsolatban. A várakozások szerint az amerikai jegybank továbbra is agresszív módon csökkentheti az irányadó kamatokat.

Még az idén akár 75 bázisponttal is csökkenhet az USA irányadó kamatmutatója. Magyar idő szerint ma délután jelenik meg a személyi kiadások inflációs indexe az Egyesült Államokból, amire a piac 2,3%-os növekedést vár év/év alapon.


Pénzügy