A hét első reggelén kedvező hazai adatokról lehet beszámolni: a várt felett alakult a kiskereskedelmi forgalom és külkereskedelmi többlet is augusztusban. A hét fókuszában a nemzetközi eseményeken túl a csütörtökön publikálásra kerülő, szeptemberi inflációs adatok lesznek, a várakozások szeirnt 3,1 százalékra mérséklődhet az éves headline index.

Ma reggel (hétfő) 401 körül járt az EURHUF árfolyam jegyzése.

EURUSD: újra 1,10 alatt a kurzus

A nemzetközi devizapiacon a dollár erősödéséről szólt az előző hét, ami pénteken tetőződött: a kedvező munkapiaci adatsor után éles, 0,7 százalékos felértékelődést mutatott az amerikai deviza az euróval szemben. A szeptemberi adatokkal ugyanis távolabb kerültünk az újabb 50 bázispontos vágástól.

Az öreg kontinensen nem sok izgalom várható a héten, de a tengerentúlra ezúttal is érdemes lesz figyelni: szerdán jön a Fed szeptemberi jegyzőkönyve, csütörtökön pedig a szeptemberi inflációs adatok. Ma reggel 1,096 körül mozgott az EURUSD kurzusa.

A kőolaj gyengült, a piac várja a fejleményeket az izraeli-iráni párharcban

A kőolaj ára kismértékben csökkent, mivel a hétvégén nem történtek olyan események a Közel-Keleten, amelyek jelentősen befolyásolták volna a kőolaj kínálatát. A piac aggódik, hogy Izrael iráni olajipari létesítményeket fog bombázni, amelyek közvetlenül is kihatnak az olaj kínálatára, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, az Egyesült Államok nem támogatja ezt a fejleményt.

Irán napi 3,7 millió hordó olajat termel és kontrolálja azt a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül napi 20 millió hordó érkezik a világpiacra. Ennek a lezárása akár háromszámjegyű olajárat is eredményezne, viszont az esemény bekövetkezésének esélyét a piac minimálisra teszi.

Gyengült az arany a közel-keleti eseményekre és az erős amerikai munkaerőpiaci adatra

Az arany kurzusa csökkent, miután pénteken a vártnál erősebb munkaerőpiaci adat jelent meg az Egyesült Államokban, míg a Közel-Keleten a hétvégén nem történt olyan esemény, ami tovább élezte volna a konfliktust. Az Egyesült Államokban 223 ezer új munkahely jött létre szeptemberben, ami megerősítette, hogy a gazdaság nem olyan gyenge, mint az sokan feltételezik.

A hír gyengítette a várakozásokat a Fed további kamatcsökkentésével kapcsolatban. A befektetők legalább 75 bázispontos vágást vártak az év végéig, de ez most lejjebb került az erősebb munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően.


Pénzügy