Sokféle lakásfelújítási támogatás érhető el jelenleg, aminek segítségével korszerűsíthetjük az otthonunkat. Kevés olyan tétel van azonban, ami olyan sokat dob egy lakás értékén, mint az ablakcsere – de nem mindegy, milyen ablakot választasz.

A régi épületek és lakások hőszigetelése a mai standardokkal mérve már nem megfelelő. Ezt utólagos szigeteléssel próbáljuk orvosolni, de a tetőtéri lakások esetében igen kicsi a mozgástere az ilyen korszerűsítéseknek. A lakás hőveszteségének tetemes része azonban a rosszul szigetelő ajtók és ablakok cseréjével is megszüntethető. Az olyan csúcskategóriás nyílászáró, mint a Roto tetőablak beépítésével azonban még egy lépéssel tovább mehetünk. Megmutatjuk, miért érdemes alaposan megnézni, melyik tetőablakot választod.

A tetőtéri lakások utólagos szigetelése problémás lehet, de a tetőablakok cseréje is sokat segít.

Azt gondolnánk, hogy egy ma vásárolt, műanyag ablak már rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amikkel a fűtésszámla letornázható, de egy kis utánajárással meglepő különbségekre bukkanhatunk.

Nem mindegy ugyanis, hogy hány kamrás az ablak, mint ahogy az sem mindegy, hogy hány rétegű üvegezéssel készül. Ezen felül azonban még az azonos kamrarendszerrel rendelkező és rétegrendű ablakok között is óriási különbség lehet gyártónként. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy azokat az általános érvényű mutatókat hasonlítsuk össze, amik valóban tükrözik egy ablak szigetelőképességét.

A Roto tetőablakok esetében például egy kétrétegű üvegezéssel készülő ablak 1,1 Uw értékkel, míg a három rétegű üvegezéssel készült tetőablak 0,8 Uw értékkel rendelkezik. Ez utóbbi olyan kismértékű hőveszteséget jelent, hogy a szigorú követelményekkel meghatározott passzív ház besoroláshoz is megfelelő.

A teljesen tetősíkon kívülre nyíló Roto tetőablakok biztonságosak és remek kilátást biztosítanak.

Mit tud még a Roto tetőablak?

Az 1,1 Uw értékű ablakok már igen jó hőérték besorolással rendelkeznek, de a Roto tetőablakoknak a hőszigetelő tulajdonságukon túl még további előnyeik is vannak. Ez a cég ugyanis gyárt olyan ablakokat is, amik kiküszöbölik a tetőtéri ablakok egyik legkényelmetlenebb tulajdonságát, a befelé billenést.

Vannak olyan Roto tetőablakok, amik a felső harmadban billennek, így jóval kevesebb rész lóg be a tetőtérbe, ezáltal csökken a balesetveszély. Emellett gyártanak olyan tetőablakokat, amik teljesen a tetőn kívül nyílnak, ezáltal a belteret sem zavarják meg és tökéletes kilátást biztosítanak.

További kényelmi kérdés, hogy elektromos vezérlésű Roto tetőablakok is vannak, amiknek segítségével az okosház rendszerén keresztül távoli vezérléssel is szellőztethetünk. Érdemes hát körülnézni a Roto termékoldalain és kiválasztani a számunkra megfelelő tetőablakot.