A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), hazánk legnépszerűbb, 18.000 hallgatót képző üzleti egyeteme nyilvánosságra hozta a 2023-as és 2024-es felvételi eljárásokban érvényes felvételi követelményrendszerét. 

Míg a 2023-as felvételire vonatkozóan kevesebb, addig 2024-ben már jelentősebb változásra számíthatnak a BGE iránt érdeklődők – különös tekintettel az intézményi pontok rendszerére. 

2024-től továbbra is felvételi követelmény marad minden alapszakon legalább egy érettségi vizsga emelt szinten való teljesítése, azonban a jó eredményt többletpontokkal honorálja az intézmény.

Előnyt jelent majd a nyelvismeret, a sportteljesítmény, a tanulmányi versenyeken elért eredmény, valamint figyelmet fordítanak az átlagosnál nehezebb élet- vagy tanulási körülmények között levő jelentkezők egyedi helyzetére is.


 
Az átalakuló felsőoktatási felvételi rendszer nagyobb fokú önállóságot biztosít a magyarországi felsőoktatási intézmények számára leendő hallgatóik kiválasztásában.

Az új szabályozás alapján 2023-ban megszűnik a jogszabályi minimumpont, az állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges minimális pontszám, és az intézmények dönthetnek arról, hogy előírják-e az emelt szintű érettségit a jelentkezés feltételeként.

A 2024 őszén induló képzésekre történő jelentkezés során, a fenti változásokon túl módosulnak a tanulmányi és érettségi pontok megállapításának egyes szabályai, és a többletpontok rendszere is megváltozik, az egyetemek intézményi pontként, saját, szakonként meghatározott rendszert alakíthatnak ki.


 
2024-től érvényes változások


2024-től a BGE-n továbbra is felvételi követelmény marad minden alapszakon legalább egy érettségi vizsga emelt szinten való teljesítése, ugyanakkor az intézmény ezt nemcsak elvárja, hanem honorálja is.
 
„Az új felvételi rendszerben az emelt szintű érettségi továbbra is fontos szerepet tölt be nálunk, hiszen nemcsak érettségi pont, hanem jó eredmény esetén, intézményi pont is jár majd érte. Mi a BGE-n olyan jelentkezőket várunk, akik az átlagosnál többet szeretnének teljesíteni céljaik elérése érdekében. Ezt a motivációt kiemelt jelentőségűnek tartjuk mind az egyetemi tanulmányok eredményes elvégzése, mind a sikeres karrier felépítése szempontjából”

– hangsúlyozza dr. Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese.

 
Módosulnak a középiskolai eredmények, az érettségi pontok és az érettségi átlag megállapításának egyes szabályai is. Aközépiskolai eredményeket öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összegéből számítják majd.

Ebből négy kötelezően előírt:

-   magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom).

-  Az ötödik tárgy választható lesz, és BGE-n a korábbinál jóval szélesebb a választható tárgyak köre.

-  A középiskolai eredményekért összesen 100 pontot lehet kapni.

-  Az érettségi pontszám (értéke maximum 200 pont) esetében a BGE-n a korábbihoz képest kismértékben bővített tárgylista lesz.

Fontos változás azonban, hogy az emelt szintű érettségiért a pontok 100%-a jár majd, míg a középszintűért a pontok 67%-a. Az érettségi átlag (értéke maximum 100 pont) esetében a BGE-n a korábbihoz hasonló lesz a tárgyválaszték.
 
A BGE felhívja figyelmet arra, hogy már most fontos az érettségi tárgy(ak) kiválasztása, hiszen azok lesznek a legértékesebbek, amelyekből a kiválasztott alapszakon érettségi pontot lehet számolni. Ha ugyanis egy ilyen tárgyból emelt szintű érettségit tesz valaki, akkor azért plusz 50 intézményi pontot is jár.
 
A korábbi többletpontokat 2024-től az intézményi pontok váltják fel (maximum 100 pont szerezhető). Az intézményi pontok jelentősége a BGE-n abban áll, hogy a legtöbb szakon ezek révén lehet elérni vagy bebiztosítani az állami ösztöndíjas helyekre való bejutást.
 
BGE-n a felsoroltak alapján lehet többletpontokat szerezni 2024-től

Ha további érdekes cikkeket szeretnél olvasni akkor kattints ide! https://szamoldki.hu/


Tudomány Gyermek Iskola