Eszközök

A fotózáshoz szükséges világítástechnika és egyéb, a stúdiófotózáshoz nélkülözhetetlen eszközök tárháza gyakorlatilag végtelen. Már a számos gyártó által kínált sokféle készülék és termékcsaládok között is eltévedhetünk, ezért érdemes szakértőhöz fordulni. Az olyan alapfelszereléseken túl, mint a vaku, objektív vagy fényképezőgép állvány, a megfelelő fénymennyiség és fényminőség eléréséhez szükséges sok fotós eszközt találunk.

Egyenként is beszerezhetjük, vagy választhatunk előre összeállított szettet is a Mikrosatnál. Ezekben a készletekben mindent megtalálunk, ami a tökéletes fényformáláshoz elengedhetetlen. A használatnak köszönhetően azonban ezek a minőségi fotós eszközök is néha javításra szorulnak.

Otthoni praktikák

Vegyünk példának egy egyszerűnek tűnő problémát. Az UV-szűrő, de akár a polár szűrő is évekig fenn maradhat az objektíven és rászorulhat. Elsőre talán könnyűnek tűnik az eltávolítás, de hamar kiderül, hogy feszegetéssel, esetleg fogó használatával komoly károkat tudunk okozni. Maga a szűrő is sérülhet, rosszabb esetben az objektíven keletkezik kár. Ha az apró, menetes részbe valamiféle kosz kerül, a szűrő jól beragadhat a menetbe. Próbáljuk meg a lehető legnagyobb felületen körbefogni a fennragadt szűrőt. Ebben segítségünkre lehet egy egyszerű hálózati kábel, ilyet mindenki találhat otthon. Körbe ráillesztjük a kábelt, a szűrő oldalán végigfuttatva, majd a kábel két végét összefogjuk, így erőfeszítés nélkül le tudjuk tekerni a szűrőt.

Meghibásodás esetén

Ha fényképezőgépünk vagy bármelyik fotós kiegészítő meghibásodik, ne vegyünk azonnal újat! Egyrészt a profi fotós eszközök nem olcsók, másrészt sok esetben orvosolhatók a készülékek problémái. Ha például vakunk működésével van gondunk, forduljunk szakszervizhez. Bevizsgálás után hamar kiderül, hogy menthető-e a vaku, vagy újat kell beszereznünk.

Érdemes az otthoni karbantartásra is időt, gondot fordítani, hiszen a páralecsapódás vagy a poros közeg ellen mi is sokat tehetünk. Egy időnkénti átvizsgálással a lencsék, objektívek, gépház, szűrők, stb. portalanításával növelhetjük fotós eszközparkunk élettartamát. Egy csapadékálló, strapabíró fotóstáskával nem csak kényelmünket szolgáljuk, hanem a kamera és a kiegészítők biztonságáról is gondoskodhatunk.