A prosztata, más néven a dülmirigy a férfi szaporító szervrendszerének része. Egy kisméretű, kerekded mirigy, amely a végbél előtt, a húgyhólyag alatt helyezkedik el, keresztül halad rajta a húgycső. A prosztata dió nagyságú mirigy, amely a herékben termelődő spermához termel a spermiumok mozgását elősegítő váladékot. A prosztata által termelt tejszerű folyadék a herékből az ondóvezetéken keresztül áramló hímivarsejtekkel összekeveredve biztosítja a spermiumok életképességét szavatoló környezetet.

Serdülőkorban a fiúknál növekedésnek indul a prosztata a férfi nemi hormonok hatására és ettől a pillanattól az életük végéig folyamatosan növekszik. Emiatt okoz a kor előrehaladtával egyre több problémát a prosztata megnövekedése. Mivel a férfiak prosztatája, növekedésének mérete egyénenként jelentősen eltérhet, így előfordul, hogy valakinél már akár fiatal korban is jelentkeznek a tünetek, másoknál életük végéig sem okoz semmilyen problémát.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatja, van-e ok az aggodalomra. A kérdések az elmúlt 1 hónapra vonatkoznak. A számítás mögött a nemzetközi International Prostate Symptom Score (I-PSS) tesztje áll.


Egészség Életmód