Milyen feltételei vannak?

Ez a link bebizonyítja, hogy sofőröket, szállítmányozókat, fuvarozókat mindig keresnek. A szegedallas.hu olyan állásokat mutat be, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy végre azzal foglalkozzunk, amivel már régóta szeretnénk. Amennyiben valakit a sofőr állás érdekel, tisztában kell lennie azzal, hogy rendelkezni kell hozzá jogosítványokkal, szaktanfolyamokkal. Aki pedig teherautó-sofőr, kamionsofőr, pótkocsis teherautó-sofőr, esetleg munkagépvezető szeretne lenni, annak el kell végeznie előtte egy törvényileg előírt tanfolyamot és a vezetésvizsga sem maradhat el.

B kategóriás jogosítvánnyal mentőzhetünk, de C kategóriásra lesz szükség a legtöbb sofőr álláshoz. Emellett alapfokú iskolai végzettséget, valamint 18 éves kort írnak elő. Azonban a sikeres vizsgát követően, a 18 évesen kézhez kapott jogosítvány kizárólag itthon lesz érvényes, amíg be nem töltjük a 21. életévünket.

GKI alapképzettség

Ez azt jelenti, hogy addig nem állhatunk munkába, amíg meg nem csináljuk a GKI tehergépkocsi-vezetői alapképesítést. Ez egy pár napos tanfolyam, aminek a végén egy vizsgát kell tenni, utána viszont furgonsofőr állást is vállalhatunk.

Akik 2009 után szerezték meg a tehergépkocsi-vezetői jogosítványukat, azoknak minden esetben GKI igazolványra lesz szükségük, ha ezen a területen akarnak elhelyezkedni. Emellett árufuvarozói szolgáltatást végezni itthon és külföldön szintén csak ezzel a papírral lehetséges.

Mire van szükség az egyes állástípusokhoz?

Amennyiben valakinek már van teherautó, kamion, autóbusz vagy targonca vezetéséhez szükséges B, C, C+E jogosítványa, akkor onnan már nem lehet gond sofőr állást keresni. Nézelődjünk bátran a meghirdetett kamionos, gépkocsivezető munkák között, de a munkakörre jelentkezés előtt legyünk tisztában pár dologgal.

Az egyik, hogy többféle tudásra lesz szükség, hiszen ez nem egy átlagos munka. Komoly stressztűrő képességet igényel, ráadásul bírni kell a monotonitást is. Előfordulhat, hogy valaki nem alkalmas sofőrnek, mert sokat stresszel és nem bírja az egyhelyben való ülést.

Nem elég a KRESZT ismerni vagy jól vezetni, hiszen feladat lesz a szállítmányozás, a tankolás, a környezeti, domborzati, éghajlati változásokhoz való alkalmazkodás, valamint a határidő betartása. A rakomány nem sérülhet, nem károsodhat, míg eljut A pontból B pontba, ráadásul fontos az áru megfelelő rögzítése, a logisztikai ismeretek megszerzése, illetve sok esetben kelleni fog a problémamegoldó képesség is.


Munka