Ez a megosztás azonban fokozatosan megváltozott a nők egyre szélesebb körű bekapcsolódásával a munkaerőpiacra. Annak ellenére, hogy sok nő dolgozik ma már külső munkában, a házimunka túlnyomórészt továbbra is a nők feladata marad.

Ennek hátterében számos tényező állhat, mint például a hagyományos nemi szerepek, a sztereotípiák, a családi életre vonatkozó szokások és elvárások, az egyenlőtlen bérek és karrierlehetőségek, az időbeosztás és az anyagi lehetőségek.

Azonban a társadalom és a családok szemlélete és értékrendje fokozatosan változik, és az egyenlőbb megosztás felé vezető úton vannak lépések, így remélhetőleg a jövőben már nemcsak a nők, hanem a férfiak is egyenlő mértékben részt vesznek a házimunkában.

A házimunkát a férfiak sokszor mégsem tekintik, "igazi" munkának és a nők kapnak érte sem pénzt, sem megbecsülést. Miért van ez?

A házimunkát sokszor valóban nem tekintik "igazi" munkának, és ez a hozzáállás gyakran azért alakul ki, mert a házimunka hagyományosan a nők feladata volt. A férfiak inkább azonosítják magukat a külső munkavégzéssel, amelyet a társadalom hagyományosan nagyobb értékkel ruház fel.

Emellett a házimunka nem is látszik olyan értékteremtő munkának, mint például egy munkahelyen végzett munka, mert nem eredményez közvetlen jövedelmet vagy fizikai terméket.

Ezen túlmenően, a nők gyakran nem kapnak sem pénzt, sem megbecsülést a házimunkájukért, mert azt természetesnek veszik, hogy a nők ezt a munkát ingyen elvégezzék.

Ez a hozzáállás azonban nem igazságos, mivel a házimunka fontos része a családi életnek, és az is értékteremtő munka, amely lehetővé teszi a családtagok számára, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet éljenek. A házimunka elvégzése mellett, sok nő még munkába is jár, ami a munka és magánélet egyensúlyát nehézzé teszi.

Az egyenlőség és az igazságosság érdekében, fontos, hogy a házimunkát azonos értékűnek és fontosnak tekintsük, mint a külső munkát, és azért megfelelő megbecsülést és elismerést adjunk a nőknek és a férfiaknak egyaránt.

A változás kezdődik azzal, hogy felismerjük a házimunka értékét és elismerjük azokat, akik elvégzik azt. Aztán a következő lépés, hogy az egyenlőbb megosztás felé vezető úton egyenlő mértékben osztozzunk a házimunka és a külső munka terhei között.

Mennyi pénzt kellene fizetni Magyarországon 2023-ban egy nőnek akkor, ha rendes picai áron szeretnénk a munkáját elismerni?

Házimunka értéke pénzben kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy az általad elvégzett házimunka mennyit is ér forintban kifejezve.

Az, hogy mennyi pénzt kellene fizetni egy nőnek Magyarországon 2023-ban a munkájáért, az nagyban függ attól, hogy milyen munkát végez, milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik, és milyen szinten van a végzettsége.

Azonban, ha általánosan nézzük, a minimálbér Magyarországon 2023-ban bruttó 232 000 forint, ami havi 8 órás munkaidőre vonatkozik. Ez az összeg azonban csak egy minimális életszínvonalat biztosít, és nem tükrözi az adott személy szakmai tapasztalatát és képzettségét.

Ha figyelembe vesszük, hogy a nők általában alulreprezentáltak a vezetői pozíciókban és a magasabb fizetésű állásokban, akkor egyre több kutatás mutatja, hogy a nők ugyanazért a munkáért általában kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy a nők munkájának elismerése nem csak a minimálbér emelését jelenti, hanem az egyenlőtlenségek és a sztereotípiák elleni küzdelmet is.

Összefoglalva, ha ténylegesen a nők munkájának értékét szeretnénk elismerni, akkor nem csak az általános minimálbér emelése a megoldás. A nőknek biztosítani kell a magasabb fizetésű pozíciókhoz való hozzáférést és azonos fizetést kell biztosítaniuk ugyanazért a munkáért, mint a férfiaknak.


Munka