Hova tegyük a játékokat?

Mikor elindulunk beszerezni a legfontosabb elemeit a játszótérnek, akkor a legfontosabb, hogy tervezzük meg, hogy milyen játékokra lesz szükség, és azok hova kerüljenek elhelyezésre. Mindenképp a gyermekek igényeihez és játszótéri szokásaihoz alakítsuk ki a teret, tartsuk szem előtt, hogy milyen játékokat preferálnak. Csúszda, hinta, mászóka vagy épp homokozó? Ne legyen zsúfolt, főleg, ha kisebb hellyel rendelkezünk, hanem a gyerkőc kedvencei kapjanak benne helyet.

Az sem mindegy, hogy mit hova helyezünk el. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy a játékok jelentős része az árnyékban helyezkedjen el, így megóvhatjuk a kicsiket a leégéstől és a napszúrástól. Az sem mellékes, hogy hova kerülnek egyébként a nyári kerti bútorok vagy épp a felállított medence. A legjobb, ha egyik sem zavarja a másik használatát.

Hol tároljuk, és mire kell figyelni?

A játszótéri játékok esetében nagyon fontos, hogy mi az elképzelésünk, azaz fix vagy mobil játszóteret szeretnénk-e alkotni. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. A fix egy állandó helyet foglal a kertben, így jól be kell osztani a fennmaradó teret. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy egy meglehetősen stabil és strapabíró játszóteret kapunk. Ez jellemzően faeszközöket jelent, amik így időnként ápolásra szorulnak, mivel hóban, fagyban, nyári napsütésben is ki vannak téve az időjárásnak. Ehhez általában fa beeresztő olajra van szükség, és érdemes kiemelt figyelmet fordítani a különböző kopó- vagy lazuló alkatrészek ellenőrzésére. 

A mobil eszközök kifejezetten jó választásnak bizonyulnak, ha kisebb kerttel rendelkezünk, mivel nem biztos, hogy megengedhetjük magunknak, hogy egy állandó helyet foglaljon el a játszótér. Ebben az esetben a műanyag eszközök azok, amiket érdemes előnyben részesíteni, hiszen könnyebb tárolni is, amikor nincsenek használatban. Erre is érdemes hangsúlyt fektetni, mivel ha van egy tároló vagy egy garázs, ahova beférnek, akkor mindenképp inkább ezt a variációt érdemes választani. 

Ha érdekelnek a különböző játszótéri elemek, vagy szívesen tudnál meg még többet a nyári kerti élményekről, akkor keresd a Gemini-Duo honlapját, és olvass minél többet a témában!