Ez nem azt jelenti persze, hogy egyszer és mindenkorra ide rekeszted őt el, hanem csak egy olyan területet biztosítasz számára, ami az övé és ahol biztonságban tudhatod. Sok esetben ugyanis a külső zajok – égzengés, szirénázás, tűzijáték – megijeszthetik még a nagy és bátor kutyákat is, és akkor árkon-bokron menekülnek.

Hogyan kezdj neki?

A Falatozoo.hu állateledel webáruház sokféle felszerelést kínál mindenféle termetű kutyus részére. Ezek közül számos darab szolgálhatja szőrös barátod mindennapi kényelmét, ezeket pedig a kenneljébe is beteheted. No, de hogyan is állj neki egy kennel létesítésének?

Elsőre talán bonyolultnak tűnik ez, de mint minden dolog esetében, érdemes először leülni és átgondolni, hogy mire is van igazán szükséged neked és magának a kennel jövőbeni lakójának. Egy jó terv mindig aranyat ér. Pont olyan ez, mint a házépítés, az alapoknál érdemes elkezdeni a kutyád mérete és viselkedési szokásai alapján.

Gondosan tervezz és alapozz!

A kennel helyének kiválasztása nagyon fontos. Ha már eleve van megfelelő méretű, szabad fedett helyed, akkor a tető építését megspórolhatod. Ha nincs, akkor mindenképp szélvédett és árnyékos helyet jelölj ki kedvenced számára, hisz csak ez lesz megfelelően komfortos hely neki. Mivel mégis csak ő a terület védelmezője, gondoskodj arról is, hogy beláthassa jól a területet a kennelből. Ha így teszel, akkor kellően sok inger éri majd, és nem fog unatkozni sem, amikor ott kell időznie.

A sarokrögzítőket jó alaposan ásd be és betonozd le. Ezek tartják majd az oldalelemeket és esetleg még a tető súlyának a nagy részét is. A kennel alját valami kemény és jól tisztítható anyagból érdemes készítened. Kiváló erre a raklap vagy valami erős faanyag.

Ne csak a kennelben tartsd szőrös barátod!

Az oldalfalakat olyan anyagból készítsd, amely biztonságos és kellően masszív. Nem szabad a kutyusod fejének beleszorulnia, de át sem haraphatja azt. Ideális a ponthegesztett acélháló erre a célra. Fedél mindenképp kell a kennelre, ez védelmet ad a szél, az eső és a napsugárzás ellen. A rétegelt falemez vagy a hullámpala igazán ideális megoldást jelent.

Legyen bármilyen szuper is az elkészült kennel, szőrös barátod mégiscsak a te társaságodban szereti a legtöbb időt tölteni. Te jelented számára a világot, így mindig legyen elég időd a közös programokra is, és ne csak a kennelbe zárva kelljen élnie a mindennapjait. Már törvényi előírások is rendelkeznek a kutyatartásról, a kinti tartási körülményekről is. Ám kétség sem fér hozzá, hogy az olyan felelős gazdik, akik maguk építenek kennelt kis kedvencüknek, nem csak emiatt foglalkoznak sokat e csodálatos teremtményekkel.


Állatvilág