De mi is pontosan a kollagén, milyen típusai vannak, és hogyan tudjuk támogatni szervezetünk kollagéntermelését?
A kollagén egy rostos fehérje, amely a kötőszövetek fő alkotóeleme. Ez a fehérje biztosítja a bőr rugalmasságát, az ízületek mozgékonyságát és a csontok szilárdságát. A kor előrehaladtával – már 25 éves kortól – a szervezet kollagéntermelése fokozatosan csökken, ami a bőr megereszkedéséhez, ráncok kialakulásához, ízületi fájdalmakhoz vezethet.
Kollagén típusok – melyiket válasszuk?
Sokan nem tudják, de a kollagén nem egyetlen, egységes anyag – valójában egész fehérjecsaládról van szó. A tudomány több mint 20 féle kollagéntípust azonosított, ezek közül azonban öt – különösen az I-től az V-ös típusig – kiemelt szerepet tölt be a szervezetben:
- I-es típusú kollagén: a leggyakoribb típus, a bőr, ínak, csontok és fogak fő alkotója. Ez felel a fogak feszességéért és a csontok erejéért.
- II-es típusú kollagén: a porcok fő alkotóeleme, ezért rendkívül fontos az ízületek egészségének megőrzésében.
- III-as típusú kollagén: Az izmok és az érfalak rugalmasságáért felel.
- IV-es típusú kollagén: A belső szervekben található meg.
- V-ös típusú kollagén: Placentában, hajban van jelen.
A kollagének működésükben és előfordulási helyükben is különböznek, ezért nem mindegy, hogy milyen típusú kollagén bevitelével támogatjuk szervezetünket, különösen akkor, ha célzottan szeretnénk elősegíteni például a bőr szépségét vagy az ízületek egészségét. Több módon is tudjuk szervezetünk kollagéntartalmát növelni. Egyrészt ehetünk kollagénben gazdag ételeket és szedhetünk kollagén tartalmú étrendkiegészítőket is, másrészt fokozhatjuk szervezetünk kollagéntermelő képességét különböző módokon.
Ételek, amelyek sok kollagént tartalmaznak
Bár a kollagén természetes formában is megtalálható bizonyos ételekben, modern étrendünk sajnos kevés ilyen forrást tartalmaz. Íme néhány élelmiszer, amely magas kollagéntartalommal bír:
- Csontleves
- Tőkehal
- Kocsonya
- Tojás
Érdemes ezeket beépíteni az étrendünkbe.
Hogyan tudjuk fokozni szervezetünk kollagéntermelő képességét?
A szervezetünknek többféle tápanyagra van szüksége, hogy hatékonyan elő tudja állítani a kollagént:
- Cink – megtalálható például a tökmagban, hüvelyesekben
- C-vitamin – nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, citrusfélékben, brokkoliban is megtalálható
- Szilícium – segíti az I-es típusú kollagén képződését
Célszerű támogatni kollagéntermelésünket a fenti mikrotápanyagok célzott bevitelével.
Szilícium – a kollagéntermelés kulcsa
A szilícium fontos résztvevője a szervezet kollagéntermelésének, de az emberi szervezet nem képes a szilícium előállítására. A szilícium kiegészítő jelleggel bevihető a szervezetbe az Original Silicea gél és az Original Silicea kapszula alkalmazásával. Ezek a termékek jól hasznosuló szilícium-dioxid formájában juttatják be a szervezetbe a szilíciumot, amely belülről támogatja a szépséget és a kötőszövetek egészségét. A szervezet saját kollagéntermelésének fokozása természetes támogatást ad, fokozza a bőr feszességét, növeli annak elaszticitását, hozzájárulhat a csontok, ízületek, haj és körmök egészségéhez is.
A cikk megjelenését az Original Silicea márka támogatta. További információ: www.silicea.hu
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. A termék gyermekektől elzárva tartandó.