A legnagyobb vidék városunkban – Debrecenben - tavaly 3640 tranzakciót regisztráltak és idén sem várható eltérés. A fajlagos lakásárak a vidéki városok közül itt az egyik legmagasabbak: a tégla lakás 275, a panel 250, míg a családi házak 220 ezer forintos négyzetméteráron keltek el idén. A városban a legnagyobb kereslet a 15 millió forintnál nem drágább tégla/panellakások iránt van, de az újépítésű lakások esetében akár 20-25 millió forintért is vannak érdeklődők. A családi házaknál akár 20-40 millió forint között is vannak érdeklődők.

A Nyugat-Dunántúli régióközpontban - Győrben - tavaly 1950 tranzakció történt, míg idén várhatóan 3,5%-os növekedés mellett 2000 feletti ingatlan adásvétel valószínűsíthető. A vidéki városok közül az árak itt a legmagasabb. A téglalakások 285 ezer és panellakások 261 ezer forintos négyzetméterára külső pesti kerületek értékével vetekszik, de a családi házak 206 ezer forintos értéke is kedvező. A többi régióközponthoz képest nem csak az olcsóbb lakásokat keresik az ügyfelek, hanem érdeklődés van a családi házak, valamint új építésű lakások iránt is.

Albérlet adó kiszámítása - kalkulátor

A Bács-Kiskun megyei megyeszékhely - Kecskemét - lakónépessége 110 ezer fő, amely nagyobb, mint Székesfehérváré, valamint vándorlási mérlege a megyei jogú városok közül az egyik legkedvezőbb. Mindennek köszönhetően tavaly megvalósult 1900 tranzakció várhatóan idén 5%-kal tovább nő és év végére eléri a 2000 darabot. A tranzakciószámokhoz hasonlóan az árak is kedvezően alakulnak városban: a téglalakások négyzetméterárai Győr szintjén vannak (285 ezer Ft/m2), de panellakások 235 ezer Ft/m2 árszintje is kedvező. A két lakástípus iránt nagy az érdeklődés, különösen 15 millió forintig, ezzel szemben a 163 ezer forintos négyzetméteráras családi házak iránt az érdeklődés csekélyebb; a vásárlók 20 millió forintig keresnek jellemzően. A városban az új építésű lakások iránt is élénk a kereslet, de a projekteket a beruházók jellemzően maguk értékesítik.

Ingatlan eladásakor fizetendő adó kiszámítása - kalkulátor

A másodok legnagyobb vidéki városunkban – Szegeden - tavaly 3520 tranzakció valósult meg, míg idén 3%-os bővülés mellett 3650 adásvétel várható, ami Debrecen értékével azonos. A négyzetméterárak azonban elmaradnak az Észak-Alföldi régióközpont értékétől. A tégla lakások 225 ezer Ft/m2, a panelek 184 ezer Ft/m2 áron értékesíthetőek. A családi házakra viszonylag csekély az érdeklődés, emiatt sokszor csak nyomott 150 ezer forint körüli négyzetméteráron sikerül őket eladni.

A legerősebb érdeklődés a kis garzon és panellakások iránt van városban, mely vásárlások sokszor befektetési célzattal történnek, különösen az egyetem mellett.  A városban kevés az új építésű lakás, így a CSOK iránt is csekély érdeklődés mutatkozik. 

Ingatlan vásárlás illetéke - kalkulátor

Miskolcon a tavaly regisztrált 2590 adásvételhez képest idén 3,5%-kal több várható, a tranzakciószám megközelítheti a 2700-t. Az árak azonban a 100 ezer főnél népesebb városok közül itt a legalacsonyabb. A tégla lakások és házak 145 ezer Ft/m2 átlagos áron értékesíthetőek, míg a panellakások csak 130 ezer Ft/m2 áron. A helyi tapasztalatok is azt mutatják, hogy vevők ár érzékenyek, így elsősorban az olcsó lakásokat keresik. Emiatt a nagy alapterületű családi házak iránt nincs kereslet. Az újépítésű lakások iránt szintén alacsony az érdeklődés a magasabb árak miatt.

 Nyíregyházán tavaly 2300 tranzakció valósult meg, amely várhatóan idén 7%-kal tovább nőhet és elérheti a 2450-öt. A városban azonban a vándorlási mérleg negatív és az árak is nyomottabbak, mint Kecskeméten. A téglalakások 210 ezer forintos négyzetméterára Miskolc után a második legalacsonyabb, de panel és családi házak 180 ezer forintos négyzetméterára sem számít magasnak. A városban leginkább a két szobás tégla és panellakások iránt élénk a kereslet. A családi házak és újlakások iránt nem annyira, mivel az érdeklődők számára túl magasak az árak.

A Dunántúl legnagyobb városában, Pécsett már tavaly elérte a tranzakciószám a 3000-t. Idén pedig közel 5%-os növekedés mellett, akár 3200 eladás is megvalósulhat. A lakásárak Szegedhez hasonlóak: a tégla lakások 225 ezer Ft/m2, a panelek 184 ezer Ft/m2 áron értékesíthetőek. A családi házakra viszonylag csekély az érdeklődés, emiatt sokszor csak nyomott 150 ezer forint körüli négyzetméteráron sikerül őket eladni. A vásárlók főként a tégla és panellakásokat keresik, azonban Szegeddel ellentétben itt a jó állapotú két szobás 40-60 négyzetméteres lakások iránt a legnagyobb a kereslet.

A legkisebb régióközpontunkban - Székesfehérváron - tavaly 1500 tranzakciót regisztráltak és várhatóan idén is ekörül alakul a végső szám. A panel és téglalakások ára 250 ezer Ft/m2, a családi házak 225 ezer forintos négyzetméter jellemzi. A legnagyobb kereslet a 1,5-2 szobás lakásokra van, míg a legkisebb a családi házak iránt. Az új építésű piac még csak ébredezik a városban, érdeklődők ugyan vannak, de kevés az átadott új lakás.

Új építésű lakások mindegyik városban megjelentek, csak úgy, mint CSOK iránt érdeklődő ügyfelek. Azonban Győrt kivéve mindegyik városra jellemző, hogy a beruházók igyekeznek maguk értékesíteni a projektben kapható lakásokat. CSOK-kal kapcsolatos jelenség pedig, hogy a fejlesztők mindenütt előnyben részesítik a kézpénzes vásárlókat.


Otthon