A szalámik és vastagkolbászok a legkedveltebb húsos készételek. Nem tartalmaznak töltelékanyagot, egyértelműen a húsimádók kedvencei. Természetes összetevőik révén még a tudatos táplálkozás részeként is tekinthetünk rájuk, főleg, ha kímélő fehér húsokból készítjük. Elsősorban sertés, marha, baromfi vagy más vad húsából készülnek, paprikás vagy fehér kivitelben, de szürkemarhából, bivalyból, szamárból, lóból és még olyan különlegesnek számító alapanyagból is válogathatsz, mint a hal! 

Persze a hagyományos üzletek polcain ezek olyan ritkák, mint a fehér holló, a prémium minőséghez prémium kiszolgálás szükséges.

Szalámi a KolbászPosta.hu oldaláról? Nem lehetetlen!

A lakossági felhasználók számára is nyitott webáruházban minden érdeklődőnek lehetősége nyílik a nagykereskedés teljes palettájából, azaz kb. 1200-féle termékből diszkont áron vásárolni. A saját hűtőautó flottával rendelkező online áruház minden vásárlónak garantálja a háztól-házig hűtési láncot a szállítás során, így minden termékük a lehető legnagyobb gondossággal kerül a hűtőből egyből az asztalra.

Minőségi beszállító partnereik között a legnagyobb nevekkel is találkozhattok, akik nagy mennyiségben, háztájilag nem kivitelezhető húsfajtákból is képesek előállítani szalámit, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

Szalámikészítés nagyvonalakban

A hagyományosan elkészített szalámit természetes bélbe töltik manapság is, bár a házi vágások száma mára jócskán megcsappant. Újabban az ízletességet adó füstöt és vízgőzt átengedő viszkózzal impregnált cellulózrost műbél használata is elterjedt, amit a töltés előtt meleg vízbe kell áztatni, hogy könnyebben kezelhető legyen.

A szalámikészítés a vágás legörömtelibb része. Munkás, de látványos, ahogy egyre szaporodnak a szalámirudak. Az idősebb állatok húsa és bélzete a legalkalmasabb az 5-6 cm-es átmérőjű szalámi készítéséhez, ám a légáteresztő műbéllel sem fogsz mellé, ha magad készíted.

A hús felaprítása és fűszerezése után készülhetünk a töltésre. Természetesen ennek is van titka. Dolgozzunk gyorsan, hogy a beáztatott bél ne hűljön ki. A belet húzzuk a töltőcsőre, kiengedve a levegőt, mert különben eldurranhat, vagy később megpenészedik.

A túl feszes töltés is kerülendő, mert az főzésnél fog kipukkanni. Tömör állagú, sima vágásfelületű szalámi a cél, ami a minőségét is hosszabb ideig megőrzi.

A töltést követően a szál pározható, végei elköthetők. A legfeljebb méteres szalámit egy napig pihentetni, majd 2-3 napig füstölni és szikkasztani kell. Zsírpapírba csomagolva vagy vákuumozva mélyhűtőben is tárolhatjuk, hogy egész évben fogyaszthassuk.


Életmód Gasztro