A 35 éves amerikai kosaras, Candace Parker annyi trófeát szerzett már eddigi karrierje során, hogy ember legyen a talpán, aki azokat fejben tudja tartani. Az olimpiai címek (2008, 2012) mellett egyebek között magáénak tudhat két bajnoki elsőséget, két MVP (azaz a bajnokság legértékesebb játékosa) elismerést, illetve hat olyan alkalom volt, amikor bekerült a női NBA All-Star csapatába. (Elismeréseinek listája olyan széles, mint az ultrasportsbet.com palettája.)

Nem túlzás tehát kijelenteni az Észak‑amerikai női profi kosárlabda‑bajnokságban (WNBA) szereplő játékos egy élő legenda. Ráadásul a 35 éves, St. Louisban született Candace Parker nemrég történelmet ír. Immár elmondható róla, hogy ő az első női játékos, aki felkerült az NBA-játék borítójára. A fényképével ellátott, speciális darabokat azonban csak Észak-Amerikában lehet kapni. Persze ettől még történelmi tettről van szó.

Fanatikusból példakép

„Úgy nőttem fel, hogy életem szerves része volt a videojáték. Mondhatni fanatikus voltam. Előfordult, hogy a bátyáim fiatalabb koromban odaadtak nekem egy használaton kívül kontrollert, én meg azt hittem, velük együtt játszom, pedig csak nyomkodtam a gombokat. Gyerekként felnőve saját cipőmárkáról álmodtam, arról, hogy a kosaras videojátékban szerepelek. Most, hogy ezt álmot megélhetem, komolyan veszem a dolgokat” – mesélt az ESPN-nek életének korai szakaszáról Candace Parker, aki elképesztően boldog attól, hogy az NBA-játék borítójára került. Elmondta, tudja, rajta kívül más is megérdemelte volna ugyanezt. Fontosnak tartotta még megjegyezni a történések rajta túlmutató hatásait. Azt, hogy a videojáték a női kosárlabda egyik igazodási pontjának számít. Rámutat például arra, hogy mennyire fontos a női NBA.

„A szurkolók a közösségi médiaplatformokon, a videojátékokon keresztül jobban vágynak a sportolók követésére mint eddig valaha, ez pedig csak a WNBA hasznára válik” – emelte ki.

A megfelelő háttér elengedhetetlen

 Az egyik legismertebb amerikai kosaras rengeteget köszönhet családjának. A sikerei mögött nemcsak tehetsége bújik meg, hanem az is, hogy édesapja rengeteget segített neki. (Azt azért érdemes tudni, hogy volt idő, amikor a futball jobban vonzotta Parkert, mint a kosárlabda.) Talán néha még szigorúbb is volt vele a kelleténél. Nem egyszer történt olyan, hogy ha Candace nem edzett megfelelően, apja fogta és faképnél hagyta. A fiatal lány pedig mehetett haza egyedül.

„Ha apámmal elmentünk egy parkba, és úgy vélte, nem edzek megfelelően, beült a kocsijába és hazament. Nekem pedig futva kellett hazamennem. Miután rájöttem, mit is csinál, olyan parkokba próbáltam menni edzeni, ami közel volt hozzánk” – osztotta meg a történetet Parker.

Életében a családnak kiemelt jelentősége van. Amit kapott, az igyekszik átadni lányának. A törődést, a szeretetet, az együtt töltött időt. Utóbbi kifejezetten fontos Candace-nek. Amikor csak teheti, hazamegy a 2009. májusában született lányához, Lailaához, és beszélgetnek, játszanak. Lánya születését követően számos alkalommal lenyilatkozta, most már Lailaa az első, a kosárlabda pedig a második helyen áll. Továbbá fontos tartja, hogy példát mutasson gyermekének, s ezt azzal teheti meg, ha Lailaa bepillantást nyerhet édesanyja mindennapjaiba.

Candace Parker remek ember, kiváló kosaras, és az első hölgy, akinek képe ott van az NBA-játék borítóján.


Sport