gy ingatlan megvásárlásánál és eladásánál vannak alapszabályok, amelyeket illik betartani, hogy az ember elkerülje a kellemetlen meglepetéseket. Azt talán mondani sem kell, hogy a dokumentumok elkészítéséhez és véglegesítéséhez mindenképpen szakértő ügyvéd segítségét kell igénybe venni. Ilyen például a budapesti Bacskó Ügyvédi Iroda, ahol tapasztalt jogi szakemberek segítenek a legbonyolultabbnak tűnő adás-vételek megvalósításában is.

Miért van erre szükség?

Mert egy ingatlan tulajdonoscseréje bonyolult művelet. Rengeteg apróság, jogi csűrcsavar kerülhet a képbe, amelyek között egy átlagember nem tud eligazodni. A felelős hozzáállás ilyenkor az eladó és a vevő részéről is az, hogy hozzáértő segítséget kér, ezzel elejét veszi egy parttalan jogi vitának, egy előre nem látható anyagi kárnak. A szakszerűen megfogalmazott adásvételi szerződés megelőz minden ilyen jellegű problémát, tisztázza az ügylet feltételeit.

Mire figyeljünk a foglaló esetében?

A szerződés egyik fontos része a foglaló, ennek ellenére sem tudja mindenki, mit jelent ez a szó valójában. Ennek lényege, hogy megerősíti a vételi szándékot, az adásvételi szerződés teljesítésére irányuló akaratot. A legkönnyebb esetben a foglaló a szerződés teljesülése során beleszámít a vételárába, annak első részleteként funkcionál, ám nem minden adás-vétel zárul eredményesen. Ha a szerződésben foglaltakat a vevő nem teljesíti, elbukja a foglalót, annak összege az eladónál marad. Ha viszont az eladó hibájából hiúsul meg az adásvétel, például nem adja birtokba az ingatlant, a foglaló visszajár a vevőnek, ráadásul kétszeresen, azaz a szerződést megszegő eladó is nagy összeget veszít. Hogy mekkorát? A foglaló általában a teljes vételár 10 százaléka, ami a jelenlegi ingatlanárak mellett a legtöbbször több milliós tétel. Éppen ezért nem mindegy, hogy a szerződésben foglaló vagy előleg szerepel, ahogyan az sem, hogy a kontraktus mennyire van szabályszerűen, profin megfogalmazva. Ebben segít a feleknek egy tapasztalt ügyvédi iroda.


Pénzügy Otthon