A LED izzók, reflektorok és ipari lámpák mellett a LED szalag szerepe is megnövekedett. Hatékonyságának, sokoldalú felhasználhatóságának és variálható felszerelésének köszönhetően egyre többen ruháznak be LED szalagokra és alkalmazzák a lakás számos területén.

Miért van szükséged LED szalag vezérlőkre?

Azonban ahhoz, hogy a LED szalag kezelhető legyen, szükséged lehet LED szalag vezérlőkre, azaz dimmerekre is. Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra legideálisabb vezérlőt, tisztában kell lenned néhány olyan tényezővel, amelyek meghatározhatják választásod kimenetelét. A LED vezérlőket a tápegység és a LED szalag közé szükséges bekötni. 

A tápegység kiválasztásánál a szalaghoz illeszkedő 12V vagy 24V egyenáramot biztosító darabok közül szükséges vásárolnod, Szükséges tudnod a LED szalag teljesítményét, az egy méterre eső chipszámot és egyéb olyan tényezőket, amelyek meghatározzák a kibocsátott fény mennyiségét és minőségét egyaránt.

A vezérlők elsődleges szerepe a LED szalag által kibocsátott, előzőekben meghatározott fény erősségének a változtatása. Ezt a folyamatot angolul dimmingnek nevezik, így onnan jön a magyar dimmer elnevezés is.

A LED szalag vezérlők típusai

A legegyszerűbb kinézettel rendelkező vezérlőkön egyetlen tekerőgomb segítségével tudod állítani a LED szalag fényáramát. Kifejezetten felhasználóbarát, valamint a kézi vezérlésnek köszönhetően finoman tudod szabályozni a LED szalag fényét.

Vannak olyan kiszerelések is, amelyekhez távirányító tartozik. Ennek köszönhetően 30 méteren belül képes vagy be- és kikapcsolni a világítást, valamint nyilak segítségével növelheted, illetve csökkentheted a fény erősségét és mennyiségét egyaránt. 

Egy harmadik típusú vezérlő összességében egy zsugorfóliázott áramköri lap, amely segítségével nem csak a fényáramot leszel képes megváltoztatni, hanem különböző gyakorisággal villogtatni is képes leszel a szalagot.

Végül létezik olyan vezérlő is, amely segítségével akár négy különböző LED szalag fényáramát is képes leszel egymástól függetlenül irányítani. Ez a típus akár WiFi kapcsolat létrehozására is képes, valamint mobilapplikáció is letölthető hozzá, így telefon segítségével is tudod a fényt szabályozni.

Mindezt ugyebár azonfelül tudod alkalmazni, hogy a LED jellegzetességeinek köszönhetően különböző színhőmérsékletek közül is válogathatsz. Így természetes, hideg vagy meleg fehér árnyalatban is pompázhat LED szalagod.


Tudomány