A határérték túllépése szabálysértésnek minősül, és a szankciók a határérték feletti alkoholszint függvényében változóak. Például a 0,0-0,3 ezrelék közötti alkoholszint esetén bírsággal sújtható az elkövető, míg a 0,3-1,2 ezrelék közötti alkoholszint esetén az elkövető jogosítványát is elvehetik.

Miért tilos alkoholt fogyasztani, ha gépkocsit vezetünk?

Az alkohol befolyásolja az emberi test működését, és negatívan hat a gépjárművezetési képességekre is. Az alkohol fogyasztása jelentősen csökkenti a reakcióidőt, rontja az egyensúlyérzéket és a koordinációt, valamint csökkenti a figyelmet és a döntéshozó képességet. Mindezek a hatások növelik a balesetek valószínűségét, ha a vezető alkoholt fogyasztott.

Az alkohol hatásai az egyén szervezetétől és az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függenek. Azonban, ha egy gépkocsi vezetője alkoholt fogyaszt, a törvények több országban szigorúan büntetik a szabálytalanságot, mert veszélyt jelent másokra nézve is. Az alkohol befolyása alatt vezetők nem tudnak megfelelően reagálni a veszélyhelyzetekre, ami növeli a balesetek kockázatát, ezért fontos, hogy a gépjárművezetők soha ne fogyasszanak alkoholt, ha vezetniük kell.

Hány forint a bírság ittas vezetés esetén?

1. Ittas vezetés bírság ha a járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,15 milligramm/litert nem haladja meg:

Helyszíni bírság összege ebben az esetben: 15.000 Ft

Pénzbírság összege ebben az esetben: 30.000 Ft

(Mi a különbség a pénzbírság és a helyszíni bírság között? ITT írtunk róla.)

2. Ittas vezetés bírság ha a járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek.

Helyszíni bírság összege ebben az esetben: 20.000 Ft

Pénzbírság összege ebben az esetben: 40.000 Ft

3. Ittas vezetés bírság ha a járművet vezetőnél a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol mértéke a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a kilégzett levegőben a 0,25 milligramm/litert meghaladja, feltéve, ha az nem minősül bűncselekménynek.

Helyszíni bírság összege ebben az esetben: 25.000 Ft

Pénzbírság összege ebben az esetben: 50.000 Ft


Autó Jog