Egy átlagos edzésen 1-1,5 litert is izzadhatunk. Függ a nemünktől, a korunktól, és attól is, hogy milyen a genetikánk. Vannak olyan profi sportolók, akik 3-4 liter vizet is képesek kiizzadni.

Az izzadság 99%-ban vízből áll. Azonban az 1%-ban nagyon fontos ásványi anyagokat is kiprésel a szervezetünk. Ezeket edzés után pótoljuk.

Azok, akik súlyfelesleggel bírnak, általában jobban izzadnak, hiszen nagyobb tömeget kell lehűteni, ami több folyadékvesztéssel jár.

Nemcsak sport közben, hanem stresszes helyzetben is izzadhatunk. Illetve gyakori panasz a kismamáknál az izzadás, hiszen hormonháztartásuk felborul. Izzadási panaszok jelentkezhetnek a klimax idején is, ami szintén a hormonok változása miatt alakul ki.

A gyerekek is izzadnak, ha sportolnak és mozognak, de egészen pubertás korig izzadságuk szagtalan. Amikor a pubertás korba érnek, akkor lép „életbe” az apokrin nevű mirigy, ami a testszag kialakulását okozza.

És, ha már a testszagról beszélünk…a friss izzadságnak nincs szaga, azonban, ha nem tisztálkodunk sportolás után  és nem veszünk tiszta ruhát, akkor bizonyára lesz helyünk a buszon hazafelé. Mindenkit kérünk, hogy óvjuk a környezetünket! 


Egészség Sport