Az amerikai ajánlások legalább heti 150 perc közepes intenzitású aerobik jellegű testmozgást vagy 75 perc intenzív aerobik edzést javasolnak minden felnőtt részére, hogy a testedzés jótékony egészségügyi hatásai érvényesüljenek. Ezen kedvező hatások közé sorolják a szívkoszorúsér betegség, az agyvérzés, a magasvérnyomás betegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió és a korai halálozás valószínűségének csökkenését. Emellett az emlő- és a vastagbél daganatok valószínűsége is csökken a túlsúly csökkenésével párhuzamosan. Kiemelendő, hogy amennyiben változatos mozgásformákból állítjuk össze edzéstervünket (pl. sétától kezdve a táncon át a kertészkedésig) úgy az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége is csökken.

Hangsúlyozandó azonban, hogy mindössze a lakosság alig több mint ötöde végez a kritériumoknak megfelelő mennyiségű testmozgást az amerikai kutatások eredményi alapján. Az elmaradás okaként legtöbbször az időhiányt jelöljük meg – sokszor a hétköznapi munka a testedzés rovására megy.

Azonban jó hír, hogy ha legalább 60 percnyi testmozgást elvégzünk egy héten, már annak is szignifikánsan jó hatása van egészségi állapotunkra. 20 percnyi folyamatos mozgás kedvezően hat a sejtes immunválaszra, csökkenti a gyulladásos elváltozásk, ízületi panaszok és elhízás valószínűségét. Heti 60 perc mozgás a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét 30%-al csökkenti, így az elhízás, a szívbetegség, agyvérzés és cukorbetegség valószínűsége is csökken. Emellett a stresszt és depressziót is mérsékeli, testképzavar kialakulásának esélyét csökkenti.

A meddőség esélye is csökken – a rendszeres testmozgás növeli például a spermiumok számát és mozgásképességét. Napi 15 perc testmozgás 22%-al csökkenti a korai halálozás esélyét is, a fiatal korban kezdett testmozgás pedig növeli az időskori mobilitást, valamint annak esélyét, hogy a páciens magasabb életkorban is képes kivitelezni az egészséges mennyiségű testmozgást.

Összefoglalva elmondható, hogy ugyan az ajánlások sokszor kissé nehezen megvalósíthatónak tűnnek, de már kis energiabefektetéssel, a minimum kritériumokat még el nem érő testsmozgással is látványosan sokat tehetünk jelen és jövőbeli egészségünkért.

Az Ön számára legoptimálisabb megoldást szeretné egészségének a megőrzéséhez? 

Elkészítjük az integrált rizikóelemzését és a személyre szabott egészségterven alapuló precíziós szűrőprogrammal segítjük Önt a betegségek megelőzésében!

További információk (kattintson a linkre vagy a képre): http://deliklinika.hu/exkluziv-szolgaltatasaink/szurovizsgalatok/

CMC Déli Klinika


Egészség