Már csak ezért is érdemes tudatosan csökkenteni a plasztikok mennyiségét, ám a A Körkörös.hu karácsonyi összeállításában arra is felhívja a figyelmet, milyen sok veszélyt jelentenek az egészségünkre a műanyag-csomagolások.
Karácsony idején az egyszer használatos műanyag csomagolások és ételdobozok mennyisége ugrásszerűen megnő. Az Európai Uniós statisztikák szerint 2023-ban az átlagos csomagolási műanyaghulladék 35,3 kg/fő/év volt – ebből mindössze 42,1 %-ot dolgoztak fel, Magyarországon pedig ez az arány még rosszabb: a csomagolási műanyagoknak mindössze 23 %-át sikerül újrahasznosítani, vagyis az ünnepi időszakban keletkező műanyag-csomagolások döntő többsége jó eséllyel nem kerül vissza a körforgásba, a kevert anyagú csomagolás pedig gyakorlatilag egyáltalán nem újrahasznosítható.
Budapesten az ünnepi hulladékdömping évről évre látványosabb, mindezt jól mutatja, hogy a kommunális és szelektív gyűjtés a karácsonyi időszak alatt sem áll le – sőt, december 23-án hosszabb nyitvatartással működnek bizonyos hulladékudvarok, hogy elbírják az ünnepi terhelést – olvassuk az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió korábbi közleményeiben.
A műanyag ajándéktárgyak, a több rétegű díszcsomagolások vagy a fémmel, elektronikával kombinált játékok újrahasznosítása gazdaságtalan vagy technológiailag nehézkes. Ezek jelentős része rövid használat után a kommunális hulladékban köt ki. A csomagolásoknál hasonló a helyzet: az esztétikus, fényes bevonatú papírok és a laminált műanyag-fóliák valójában nem újrahasznosíthatók, így már a vásárlás pillanatában eldől a sorsuk.
Miért veszélyesek a műanyagedények?
A karácsonyi műanyagdömpinghez nagymértékben hozzájárul a decemberi ételrendelések felfutása is: az eledel ugyanis többnyire egyszer használatos műanyagdobozban érkezik.
Ma már egyre többet hallani arról, hogy az ételek egyszer használatos műanyagedényekből való fogyasztása vagy az azokban történő ételrendelés nem csak környezeti problémát jelent, hanem súlyos egészségügyi és környezeti kockázatokat is magában rejt. A műanyagokból kioldódó vegyületek ugyanis az emberi szervezetet is terhelik!
A Körkörös.hu korábbi anyagaiból például kiderül, hogy az élelmiszer-csomagolásokból származó PFAS, azaz „örök életű” vegyületek felhalmozódnak a szervezetben, hormonális zavarokat és csökkent immunválaszt okozva. A műanyag eszközök mosogatógépben történő tisztítása során mosásonként mikroműanyag részecskék milliárdjai jutnak a szennyvízbe.
Az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor kioldódó kémiai adalékok súlyosan károsíthatják a bélflórát és növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A rossz szabályozás miatti nem megfelelő újrahasznosítás eredményeként égésgátló vegyületek (pl. BDE-209) kerülhetnek az élelmiszeres műanyagokba, amelyek rákkeltőek.
A műanyagedények mikrohullámú sütőben való használata során mérgező anyagok vándorolnak az ételbe, ami súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget. Egy kutatás szerint a plasztikedények mikróban történő 3 perces melegítése során elképesztő mennyiségű, akár több milliárd mikro- és nanoműanyag részecske oldódhat az élelmiszerbe.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bár a körkörösség elve és alkalmazása elengedhetetlen a műanyagszennyezés visszaszorításáért folytatott küzdelemben, azonban amennyiben az újrafeldolgozott műanyagok nyomon követhetősége sérül, tisztítószerek vagy más termékek csomagolási hulladéka is bekerülhet a rendszerbe, ami új, káros vegyületek kioldódásához vezethet.
Mi jelenthet megoldást hosszú távon?
Az egyszer használatos műanyagok kiváltására a fenntartható és körforgásos gazdaság, valamint az egészségesebb étkezés érdekében az edénymegosztó rendszerek bevezetése jelenthet megoldást az ételszállítás területén is – egy korábbi összeállításunkból egyébként az is kiderül, hogy ez a koncepció lényegében egyidős az emberiség történetével. A közelmúltból is ismerünk rá példákat, elég csak a jól bevált, betétdíjas megoldásokra gondolni, mint a boros- vagy sörösüveg, esetleg a gázpalackok visszaváltásának rendszere, vagy a MOHU nemrég bevezetett és jól működő hálózatára.
Az edényvisszaváltás nem utópia, a fémből készült modern, QR-kóddal ellátott és számtalan alkalommal felhasználható éthordók már nem hulladékként, hanem szolgáltatásként jelennének meg, a rendszert 21. századi informatikai lehetőségek, modern logisztika és egyedi azonosítóval ellátott edények segítik.
Mit tehetünk? Hogyan válasszunk ajándékot?
Éppen ezért az ünnepi időszak a legjobb alkalom arra, hogy tudatosabb ajándékválasztással és csomagolási döntésekkel csökkentsük a terhelést. Érdemes tartós, javítható, műanyagmentes vagy kevés csomagolással járó ajándékokat választani – például fa vagy textil játékokat, élményajándékot, utalványt vagy helyi készítők termékeit.
A csomagolásnál a papír alapú, újrahasználható vagy komposztálható megoldások sokkal kisebb környezeti terhelést jelentenek, mint a műanyaggal bevont színes tasakok és díszdobozok.
Az ételrendeléseknél pedig figyeljünk arra, hogy a műanyagdobozokat és edényeket mossuk el, és helyezzük a szelektív gyűjtőkbe, hogy nekik is megadjuk az esélyt az év végi megújulásra!

















