Mutatjuk, mihez kezdj a hamar romlandó ételeiddel, hogy környezettudatosan spórolhass.

Egy tanulmány nemrég kimutatta, hogy évente körülbelül 50.000Ft értékű élelmiszer kerül a szemétbe, illetve csak az Európai Unióban évente körülbelül 87,6 millió tonna étel vész kárba. Ezért a Kifli.hu ad néhány tippet, hogy minél kevesebb alapanyagnak kelljen a kukában kikötnie.

1. Morzsaparty

Némi kreativitással a maradék néhány falat legközelebb csodás főétel-alapanyag lesz. Készíts a megmaradt zöldségekből tojással extra rántottát, csavard be burritóba vagy tuningold fel a rizst, a gyümölcsökből pedig szórhatsz a reggeli müzlidbe vagy kásádba.

A már nem friss kenyér pedig kifejezetten finom lesz melegszendvics-sütőben elkészítve, a maradék zöldségekkel és a már kissé megkeményedett sajttal, ami olvadtan új életre kel.

2. Hűtési hadművelet

Érthető, ha nagy tételben vásárolsz, csak nehogy rajtad maradjon a végén. Érdemes már rögtön lefagyasztani egy részét a bevásárlásnak, hogy legyen mihez nyúlni később. Alkalmas erre a húsokon felül a kenyér, a spenót, a banán és a bogyós gyümölcsök egyaránt.

Ha nem bírsz megenni valamit, tedd el a maradékát másnapra a hűtődbe – ha csak pár harapás az egész, akkor is. Ehhez szerezz be apró méretű edényeket és üvegeket, illetve légmentesen zárható tasakokat.

3. Lejáratközeli rendszerezés

A hűtőszekrény látványa megnyugtató és nyálcsorgató is egyben, ugyanakkor gyakran átláthatatlan is. Érdemes tematikusan rendezned a polcokat és mindig a lejáratközeli termékeket előre tenni, a tovább elállókat pedig hátulra: ezzel a módszerrel nem fog semmi kimászni váratlanul a hűtőből.

4. Italkompozíciók

Kísérletezz az innivalók terén is: az ubisalinak már nem alkalmas uborka remek lesz a kancsó vízbe, egy kis mentával vagy gyömbérrel – de a szemedre is teheted.

A már nem annyira friss gyümölcsök pedig szuper alapanyagok turmixokba, limonádékba és alkoholmentes koktélokba (a téli teákból teakoktélokat is készíthetsz), sőt, fagyasztva-turmixolva pálcikás házi jégkrém is varázsolható belőlük.

Reméljük, ezekkel az ötletekkel sikerül környezettudatosabban, és ezáltal jóval költséghatékonyabban élned – a legapróbb spórolás is lehet jelentős összeg, ha éves szinten nézed.

 A Kifli is tesz a pazarlás ellen

Maga a Kifli az indulása óta áll partneri kapcsolatban az Élelmiszerbankkal, akik napi szinten viszik el a megmaradt készletet. Emellett a cég rendszeres támogatója az Etesd a dokit és a Máltai Szeretetszolgálat szervezeteknek.