A könyvelőirodák nagyon nehezen találnak új munkaerőt, ezért minden eddiginél fontosabbá vált az utánpótlás képzése. Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító-tulajdonosa arról beszélt, a könyvelőoktatás is egyre inkább áthelyeződik az online térbe, a hallgatók pedig a kurzusok árát akár egy hónap alatt is megkereshetik a piacra lépést követően.

A katás adózási formát választó vállalkozók túlnyomó többsége mostanáig vagy elkészítette valahogy a könyvelését magának, vagy évente egy-két alkalommal vette igénybe könyvelő segítségét, ami a szakma által elvégzett munka töredékét tette csak ki. A közelmúltbéli fejleményekkel ugyanakkor új helyzet állt elő, mert aki Kft.-re, Bt.-re vagy átalányadóra váltott, annak rendszeresen könyvelőre van szüksége.

Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító-tulajdonosa elmondta, jóval több lett így az elvégzendő munka, csakhogy a könyvelők száma nem nőtt arányosan ennyivel.

„Általánosságban kijelenthető, hogy nagyon megnőtt a könyvelőkre az igény. Folyamatossá vált a munkaerőhiány, a könyvelőirodák szünet nélkül keresik az új embereket, de nem találnak eleget. Ezres nagyságrendű könyvelő hiányzik jelenleg, ennyit szakembert biztosan elbírna a piac” – magyarázta.

Úgy folytatta, a könyvelőképzés fontossága még inkább felértékelődött. Emlékeztetett, sokáig csak személyes jelenléttel lehetett könyvelőnek tanulni, azaz a jelentkezőknek heti 8-10 órát kellett személyesen ott lennie az iskolákban, hogy elsajátítsák a szakmát. További hátulütője ennek, hogy ha valaki kérdezni szeretne, arra nehezen találja meg a választ. Időigényes és elavult képzési formátum volt ez, ami sokaknak el is vette a kedvét attól, hogy tanuljanak.

Online képezhetik ki a jövő könyvelőnemzedékét

Scherzer Marcell kijelentette, a tüzet nagymértékben olthatja, hogy ma már magas minőségű online kurzusok is léteznek, így anélkül szerezhető már képesítés, hogy bárki kimozdulna a lakásából. 

„Az online oktatás egyik nagy előnye, hogy akkor is elvégezheti a képzést bárki, ha kisebb településen lakik, hiszen nem kell naponta akár több tíz kilométert utaznia. Remek lehetőség ez a kismamák számára is, hiszen mire visszatérnek a munkaerőpiacra, jobb kondíciókkal tudnak maguknak munkát találni” – mutatott rá.

Az online oktatási központnál minden egyes óra visszanézhető, vagyis ha valaki betegség vagy családi okok miatt nem tud részt venni az adott tanórán, az anyagot vissza tudja hallgatni és nem marad le. Emellett ha vizsgára készül a hallgató, akkor ebből is ismételhet.

A Stabil Tudás alapító-tulajdonosa közölte azt is, mivel valószínűleg velünk marad a home office, a fővárostól távolabb eső településekről is vállalhat bárki könyvelői állást Budapesten, és ezáltal jobb életszínvonalat tud teremteni magának. Kiemelte, ma a könyvelők átlagbére 400 és 600 ezer forint között mozog, azaz gyakorlatilag egy hónap alatt megtérül az online képzés ára.

Szavait azzal zárta, ennél is jobban lehet keresni, ha valaki szakmai gyakorlattal a háta mögött a saját lábára áll és vállalkozást indít. Attól ugyanis továbbra sem kell tartani, hogy a könyvelőknek ne lenne munkája, sokkal inkább ezzel ellenkező folyamat zajlik le a valóságban, és egyre többre lesz belőlük szükség.


Munka