Sunak, aki a londoni alsóházban ismertette a 2020-2021-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, közölte: a brit kormány azzal számol, hogy a koronavírus betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus terjedése jelentős, de átmeneti hatást gyakorol a brit gazdaság aktivitására, miközben a koronavírus terjedését élő koronavírus térképen is lehet követni.

A pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéscsomag 18 milliárd font közvetlen költségvetési többletkiadást tartalmaz mindenekelőtt infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásokra, valamint az üzleti szektor támogatására.

A költségvetési tervezet 7 milliárd font támogatást szán külön a kisvállalkozások megsegítésére és 5 milliárd fonttal egészíti ki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) központi finanszírozását. Az alkoholfélékre és az üzemanyagokra kirótt illetékeket a kormány befagyasztotta.

Sunak bejelentette azt is, hogy a kormány a következő pénzügyi évre mentesíti a kisebb kereskedelmi vállalkozásokat az általuk használt ingatlanok után járó adó befizetési kötelezettsége alól.
    Ez az adófajta - business rate - a kereskedelmi célú ingatlanokat terheli, és elsősorban a boltok, a mozik, a szállodák és az éttermek üzemeltetői fizetik. Az adót annak alapján állapítják meg, hogy mennyi lenne az adott ingatlan éves piaci bérleti díja.
    A brit pénzügyminiszter által szerdán bejelentett teljes adómentesség 51 ezer fontig (20 millió forint) terjedő adóalapra vonatkozik.
    Rishi Sunak szerint ez az intézkedés az érintett üzleti vállalkozások számára egyenként akár 25 ezer font megtakarítást is jelenthet, és összességében egymilliárd fontnak megfelelő adócsökkentésnek felel meg.
    A kormány emellett 500 millió fontos alapot hoz létre a tanácsok számára a járványtól leginkább veszélyeztetett emberek megsegítésére, a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató üzleti vállalkozásoknak kétheti táppénzt minden egyes beteg alkalmazott után visszatérít, és a táppénzre egyébként nem jogosult önfoglalkoztatók is igényelhetnek kiegészítő betegellátási támogatást.

    Rishi Sunak közölte, hogy a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) az általa eddig várt 1,4 százalékról 1,1 százalékra rontotta a brit hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló előrejelzését.
    A pénzügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az OBR még az új típusú koronavírus globális terjedésének kezdete előtt lezárta az új előrejelzéshez használt adatok gyűjtését.
    Nagy londoni gazdaságelemző intézetek ennél jóval borúlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a brit gazdaság növekedési kilátásaira.
    Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a költségvetési tervezet szerdai ismertetése után összeállított helyzetértékelésében közölte: saját becslése az, hogy a brit gazdaság növekedése 2020-ban zéró lesz.
    A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) új prognózisában meredeken, 0,5 százalékponttal 0,3 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék idei egész éves növekedésére szóló előrejelzését.
    Néhány órával a költségvetési tervezet bemutatása előtt soron kívüli kamatcsökkentést és új közvetett finanszírozási programot jelentett be a Bank of England, szintén az új típusú koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére.
    A brit jegybank monetáris tanácsa egyhangú döntéssel 0,50 százalékponttal, az eddigi 0,75 százalékról 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát.
    A Bank of England emellett négyévi futamidejű hitelfinanszírozást kínál a kereskedelmi bankoknak az új, 0,25 százalékos alapkamaton vagy ahhoz nagyon közeli kamattal.
    A résztvevő kereskedelmi bankok vállalják, hogy ezt a kedvezményes finanszírozást továbbhitelezik a reálgazdasági szereplőknek, mindenekelőtt a kis- és a közepes méretű üzleti vállalkozásoknak.


Pénzügy