A túlzott kutyaugatás azonban frusztráló és idegörlő lehet – és valószínűleg egy mögöttes viselkedési probléma jele. Fontos meghatározni a kutya ugatásának okát, hogy gyorsan korrigálni lehessen a viselkedését.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy egy kutya ugasson?

Íme néhány információ arról, hogy miért ugatnak a kutyák, és tippeket adunk arra, hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy abbahagyja az ugatást.

Miért ugatnak a kutyák?

A kutyák ugatásának számos oka van, többek között:

- Emberek vagy más háziállatok üdvözlése (társadalmi ugatás)

- A tulajdonuk vagy területük védelme érdekében (területi ugatás)

- Izgalom mutatása

- Hogy felhívja a figyelmet arra, hogy unatkozik (más néven figyelemfelkeltés)

- Figyelmeztet a veszélyre, például egy behatolóra

- Elmondják hogy éhesek, szomjasak vagy testmozgásra van szükségük

- Ki akarnak szabadulni a bezártságból (példa: nem érzi jól magát egy szobába bezárva)

Ezek általában rövid idejű ugatások, amelyek egy bizonyos eseményre vagy eseményre jellemzőek.

Mi okozza a túlzott ugatást?

Ha a kutya ugatásának okait nem veszik figyelembe, gyakran túlzottan ugatni kezdenek.

Például a kutyák gyakran ugatnak jelezve, ha alapvető szükségleteiket, például éhséget, szomjúságot, környezeti hőmérsékletet és elegendő testmozgásukat nem elégítenek ki. Ha például egy éhes kutyát megvonnak az élelemtől, gyakrabban és túlzottan ugathat válaszul.

Egyes kutyák pszichés problémákkal küzdhetnek, például elszakadási szorongással, ami miatt túlzott ugatásra késztetik őket. Ezeket a jeleket látva  forduljunk szakértő állatorvoshoz vagy egy állatorvosi viselkedési szakértőhöz a diagnózis és a kezelés érdekében.

A kutya hallásának romlása is lehet a túlzott ugatás oka

Az egészségügyi állapotok, például a hallásvesztés az életkor előrehaladtával szintén hozzájárulhatnak a túlzott kutyaugatáshoz. Az egészségügyi állapot diagnosztizálása után vényköteles gyógyszerekre és nyugtató módszerekre lehet szükség a sikeres kutyakiképzéshez.

Melyik kutyának nem hullik a szőre - kalkulátor ITT

Hogyan akadályozzuk meg a kutya ugatását?

A kiképzés ideális módja a túlzott kutyaugatás megszüntetésének. Íme, hogyan kell megtanítani egy kutyát, hogy abbahagyja az ugatást.

1. Használjon pozitív megerősítést

A legsikeresebb módszer a pozitív megerősítés, amely ösztönzi a megerősített viselkedést. Amikor kutyája csendes és jól viselkedik, kínáljon neki egy szeretett finomságot, jutalom falatot. Idővel a kutyája megtanulja, hogy a jó dolgok akkor érik őket, ha nem ugatnak.

2. Alakíts ki egy nyugodt verbális jelzést

Egy másik kutyakiképzési tipp, hogy dolgozzon ki egy nyugodt verbális jelzést (azaz mindig mondjuk ugyanazt a kutyának), például: „Pssssssszt, kérsz egy jutit"?” - ez tudatja kutyájával, hogy az ugatás elfogadhatatlan számunkra.

Kezdje az edzésekkel, ahol ezzel a jelzéssel jutalmazza kutyája csendes viselkedését, majd ezt követi a finomság vagy egy kedvenc játék.

Miután kutyája megtanulta a nyugodt verbális jelzést, használhatja azt a nem kívánt ugatás idején, például egy ajtócsengő hangja vagy más kutyák ugatása közben, hogy halk választ adjon (az ugatás leállítására).

Ha kutyája abbahagyja az ugatást, amikor meghallja a jelzést, jutalmazd meg.

Ne jutalmazd a figyelemfelkeltő ugatást

Ha a kutyája továbbra is ugat, miután megadta a jelzést, egy másik verbális jelzést is adhat, például „kár” vagy „na jó” (miközben a kutyát hagyjuk magára egy időre, pl. menjünk át egy másik szobába).

Az időtartam csak néhány perc lehet, vagy amíg abbahagyják az ugatást. Ez gyakorlással fokozatosan javulni fog. Ezt a technikát arra tervezték, hogy eltávolítsa azt a figyelmet, amelyet a kutya ugatással keres.

Ha kutyája elcsendesedik, akkor térjen vissza hozzá és jutalmazza meg kutyáját egy finomsággal.

Ha a kutyája nem reagál ezekre a képzési módszerekre, konzultáljon egy állatorvos viselkedési szakértővel vagy speciális kutyakiképzővel.

Soha ne büntesse a kutyáját!

Soha ne alkalmazzon büntetést kutyaugatásért. A büntetés például az ordibálás, tárgyak dobálása vagy az ugatás megszakítása vízpermettel a kutyájára, hangos hangok kibocsátásával vagy citronella-permetező nyakörvek vagy sokkos nyakörvek használatával.

A büntetés okozta fájdalomra vagy félelemre adott kutya reakciói csak rövid távú eredményeket adnak, agressziót és fóbiákat okozhatnak, és magas szintű stresszhez vezetnek, ami gátolja kutyája tanulási képességét. Még az is előfordulhat, hogy a fájdalmat Önnel, mint edzővel társítják.

Hogyan lehet megakadályozni a túlzott kutyaugatást?

Tegye meg az alábbi lépéseket a szükségtelen kutyaugatás elkerülése érdekében:

- Növelje kutyája mozgását és játékidejét

- Tartson következetes napirendet

- Gondoskodjon arról, hogy kutyája táplálék-, víz- és hőmérséklet-szükségletét kielégítse

- Adjon mentális stimulációt kirakós játékokkal vagy csemege-adagoló játékokkal

- Hagyja bekapcsolva a zenét vagy a tévéműsort, hogy az háttérzajt keltsen, amikor kutyája egyedül van otthon

Ezek a lépések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy megelőzzék a túlzott ugatás szokásának kialakulását.

Miyen kutya illik Hozzád? IDE kattintva kiszámoljuk Neked.


Állatvilág