Allergiák és érzékenységek

Ha Te is valamilyen ételérzékenységgel élsz, vagy egyáltalán nem fogyasztasz állati eredetű termékeket, akkor neked sem egyszerű étteremben enni. Bár manapság egyre gyakrabban találkozhatunk az éttermekben az erre létrehozott kínálattal, még mindig elég szegényes a választék. Az egyszerű vegetáriánus ételek gyakran kimerülnek a rántott zöldség, rántott sajt kettősében, pedig azért ennél sokkal több a lehetőség. A receptek száma végtelen, mégis bajban lehetsz, ha ebédidőben egyszerűen csak beülnél valahova.

Ezt az űrt szerette volna betölteni a Retro Lángos Budapest a mentes termékeivel, hiszen mindenki megérdemli, hogy igazán finomat ehessen. Ne kelljen lemondani a régi, megszokott ízekről.

Reformkonyha és a mentes lángosok

A kelt tésztát jól elkészíteni nem egyszerű feladat. Ha pedig próbálkoztál már azzal, hogy kicseréld a lisztet valami más hozzávalóra, akkor rájöhettél… Gluténmentes liszttel nehéz főzni. 

De ugyanezzel a problémával szembesülhetsz, ha laktózmentes vagy éppen vegán finomságot készítenél. Valahogy nem lesz olyan állagú, és nem lesz olyan ízű. Könnyen előfordulhat, hogy hiába a sok próbálkozás. Végül a puha, tökéletes, kör alakú tészta helyett egy ropogós cipőtalp kerül a tányérra. 

De ne keseredj el! Igazi elismerés jár azoknak a szakácsoknak vagy háziasszonyoknak, akiknek sikerül ez a bravúr.

Milyen mentes lángosok léteznek? 

Szerencsére vannak olyan nagyszerű éttermek, ahol sikerült már megugrani ezt a szintet. És nem okoz nehézséget a jó ízű, mentes lángos elkészítése. De milyen különlegességekkel kápráztatnak el minket pontosan? 

  • Gluténmentes: az ilyen tészta akkor készül jól, ha semmilyen formában sem érintkezik a hagyományos lisztekkel. Tehát nem süthetik ugyanabban az edényben és olajban, nem nyújthatják ki ugyanazon a deszkán, stb. Hiszen már ennyi is elég lenne az allergiás reakcióhoz.
  • Laktózmentes: ebben az esetben maga a tészta sem tartalmazhat tejet, illetve csak laktózmentes sajt és tejföl tehető rá feltétként.
  • Vegetáriánus: ezek hús nélküli ételek, amit nem olyan nehéz biztosítani egy lángos esetében. Igaz, most már kapható nagyon sok húsos változat is. Azért még mindig nem ez a jellemző.
  • Vegán: ebben az a különleges, hogy egyáltalán nem tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket. Példaként említve nem vegán hozzávaló a hagyományos készítésű tej, vaj vagy a tejföl sem. 

Mindezek mellett nem nehéz elképzelni, hogy mekkora kincs olyan éttermet találni, ahol jól készítik el ezeket a fogásokat. Hosszú évek nélkülözése után, az ételérzékenyeknek is eljöhet végre a gondtalan étkezés csodás pillanata.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Gasztro