A 2015. évi összehasonlító elemzésről szerdán kiadott közleményben rámutatnak: a szélenergiát az állami támogatások, a rendszertechnológia és a csökkenő költségek számos európai piacon versenyképessé tették a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben.

    Felhívják a figyelmet azonban arra, hogy az Európai Bizottság a szélenergia-piacon rögzített árkompenzáció helyett csökkenő állami támogatásokkal és piaci átvételi árakkal számol. A befektetőknek és a szélerőmű parkok üzemeltetőinek a jövőben jelentős szigorításokra és élesedő versenyre kell készülniük, a csökkenő állami támogatások hatására várhatóan mérséklődik majd a szélerőmű-üzemeltetők jövedelmezősége - jelezték.

    A tanulmány emlékeztet: az Európai Unió (EU) célul tűzte ki, hogy 2030-ra 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és az energiafelhasználás 27 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni. A villamosenergia-rendszereknek mintegy 100 terawattóra többlet elektromos áramot kell elszállítaniuk a szélerőművektől és más, megújuló energiaforrásoktól a fogyasztókhoz. Erre azonban a rendszereknek fel kell készülniük, már középtávon mintegy 150 milliárd eurót igényelnek a biztonságos ellátáshoz szükséges bővítések.

    Az elemzők szerint ugyanakkor számos szárazföldi telepítésű szélerőmű park a jelenleginél sokkal hatékonyabban is üzemeltethető.  Az üzemeltetők és tulajdonosok a működési költségek következetes lefaragásával átlagosan 45 százalékos megtakarítást, ezzel pedig javuló jövedelmezőséget érhetnek el. A szélenergetikai technológiában bekövetkezett fejlődésnek, a szabályozói változásoknak köszönhetően a költségekért felelős szolgáltatókkal és tulajdonosokkal kötött korábbi szerződések kedvező kilátásokkal újratárgyalhatók - teszik hozzá.


    A tanácsadó piaci becslésekre alapozva azt írja, 2015 és 2030 között évente körülbelül 15 milliárd euró tőkebefektetés várható a szektorban, így az ágazat 15 év alatt mintegy 230 milliárd eurónyi tőkét szívhat magába. 2030-ra a szárazföldi szélenergiából származik majd az összeurópai áramtermelés 13 százaléka, míg ez az arány 2012-ben csupán 6 százalék körül alakult. Ugyanezt az időszakot tekintve a szén elégetésével előállított áram részaránya valószínűleg a felére, 29-ről, 15 százalékra csökken - vélik.

    Az 1967-ben alapított Roland Berger német hátterű vezető stratégiai tanácsadó cég, 220 partner kizárólagos tulajdonában áll. A cég 36 országban, 2400 munkavállalót foglalkoztat.


Tudomány