A lencse növény legalsó ágain fehér, világoslila vagy halványkék virágok nyílnak, és a betakarításig felfelé haladnak a növényen. A virágok körülbelül három nappal a virágzás után elhervadnak, és három-négy nappal később magházat hoznak létre.

Minden lapos, sima maghüvely fél-negyed hüvelyk hosszú, és egy vagy két magot tartalmaz (csak!!!). Ezek a hűvös évszakos hüvelyesek viszonylag gyorsan nőnek. Tavasszal ültessük el, és körülbelül 80 nap múlva készen kell állniuk a betakarításra.

Hogyan ültessünk lencsét?

A lencse könnyen termeszthető és nagyon szívós. A lencsemagot április végén-május elején, három héttel az utolsó fagy időpontja előtt vessük el. A fiatal növények elviselik az enyhe fagyot. A növények valószínűleg rövidebbek lesznek, ha később vetik el, a hüvelyek pedig később érnek és kevésbé szaporodnak.

Ennek a növénynek teljes napfényre van szüksége, és jól növekszik az uborka és a nyári fűszernövények közelében. Kedvelik az agyagos, savanyú talajt, de lúgos talajban is növekedhetnek. Ne ültessen olyan helyre, ahol más hüvelyesek nőttek az elmúlt években, vagy hagymával vagy fokhagymával.

Ültesse el a magokat 1-2 hüvelyk mélyre – egy hüvelyk távolságot a magok között és 18-24 hüvelyket a sorok között. Adjon a növekvő növényeknek egy rövid rácsot; ha nem ad hozzá támasztékot, helyezze el a növényeket 5 hüvelyk távolságra egymástól, hogy a levegő keringhessen közöttük. A lencse nem versenyez jól a gyomokkal.

Lencse növénygondozás

Mennyi fényt igényel a lencse növény?

Olyan helyet válasszon, ahol teljes napsütés van, lehetőleg délen vagy keleten, ahol a nap a legmelegebb, és elősegíti a kis palánták gyors növekedését.

Talaj, ami jó a lencse növénynek

Összességében a lencse minden talajtípushoz alkalmazkodik, de a jó vízelvezetés kritikus. A növények a homokos vályogtalajokat részesítik előnyben, amelyek jó vízelvezetésűek és termékenyek. Kerülje a sós, bóros vagy szikes talajokat, amelyek korlátozhatják a gyökérnövekedést és a növény nedvességfelvételi képességét. A 6,0 és 6,5 pH a legjobb (bár a növények akár 8,0 pH-értékű talajban is növekednek).

A lencse vízigénye

Ültetéskor jól öntözzük meg anélkül, hogy a talaj beázott volna. Adjon a növényeknek körülbelül 1 hüvelyk vizet hetente. Évente legalább 10 hüvelyk csapadékra van szükség. Ha az időjárási viszonyok különösen kiszáradnak, a lencsenövények szárazságtűrők. A növények azonban elpusztulhatnak, ha a talaj vizes lesz. Hagyja abba az öntözést, amikor a hüvely kezd kiszáradni.

Hőmérséklet és páratartalom igény a lencse számára

A lencsenövények olyan területeken virágoznak, ahol hűvös az idő és korlátozott a csapadék, mint például Washington keleti részén, Észak-Idahoban és Nyugat-Kanadában, többek között Észak-Amerikában. Az ideális hőmérséklet 65-85 Fahrenheit fok, a páratartalom pedig az alsó oldalon legyen – 30-40 százalék az ideális.

A lencse trágyázása

Nincs szüksége műtrágyára; használjon komposztot és teát a talaj gazdagítására. Ha a talaj természetesen csomós, ősszel a tavaszi ültetés előtt adjon hozzá komposztot, hogy lazítsa meg, mivel a műtrágyával való közvetlen érintkezés sokkolhatja a magokat. Mielőtt elültetné a magokat, használjon oltóanyagot a növény nitrogéntartalmának növelésére.

Miután palántái vannak, ásson egy hosszú árkot a fiatal növények minden sorába, amikor azok körülbelül 5 hüvelyk magasak. Öntsön komposzt teát, és ismételje meg, amikor a növények virágozni kezdenek.

Beporzás

A virágok nyitás előtt önbeporznak, és rendkívül alacsony a természetes keresztbeporzás.