A konferenciaterem megtelt feszültséggel, a résztvevők versengése érezhető volt. Gaál Csaba (nyugdij.ma) "örömmel vállalta az ördög ügyvédje szerepet" és moderátorként vezette a szekciót, panelbeszélgetés során pedig provokatív kérdéseket szegezett résztvevőinek.

A panelbeszélgetés megkezdése előtt egy Pitch formában, két- két előadó maximum 5 percben bemutatta a négy megtakarítási formát és érveltek a "győzelemért"

A beszámolók után a hallgatóság szavazott, mely előadók vegyenek részt a panelbeszélgetésben. A beszélgetés célja elsődlegesen a négy megtakarítási forma összehasonlítása, valamint a termékek különleges jellemzőinek az ismertetése.

Az alábbi előadók reprezentálták a versenyképes nyugdíj megtakarítási formáikat, közben saját termékeik egyediségét hangsúlyozva.

Mikor leszek nyugdíjas? Nyugdíj korhatár kalkulátor

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): Nyitrai Győző OTP Bank Nyrt
Kiemelte az OTP-nek azt a kényelmes pozícióját, hogy a legtöbb ügyféllel rendelkező bank Magyarországon. Kiemelte, hogy jelenleg a NYESZ rendelkezik az egy főre jutó legnagyobb megtakarítással, azonban NYESZ számlát, egyre kevesebben nyitnak. Véleménye szerint ezen a fiatalok tudatosságával kell fordítani, akik szeretnének befektetni de nem rendelkeznek tőkével. Ez a változás öt éven belül bekövetkezhet.

Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP): Novák József Aegon ÖNYP.
Sajnos ez a termék nem a feltörekvő ágazathoz tartozik, mivel eddig a nagyvállalatok beléptetésével jött létre a legtöbb megtakarítás. A terméket a munkáltatói adóvonzata segítette. Azonban a törvényi változások miatt ennek a megtakarítási formának rohamosan csökken a száma. Továbbá az sem segíti a helyzetet, hogy több rivális versenytermékkel kell felvennie a versenyt. (NYESZ, Nyugdíjbiztosítás).

Nyugdíjbiztosítás: Czene Árpád NN Biztosító
Jelenleg felmenő ágban van a nyugdíjbiztosítás. Az ügyfél két befektetési lehetőség közül választhat. A unit-linked vagy a hagyományos konstrukció között. Czene Árpád nagy hangsúlyt fektetett arra a tényre, hogy ez a megtakarítási forma egy biztosítás, melynek tartalmaznia kell biztosítási elemeket. A bemutatott koncepció sok hasznos kiegészítő szolgáltatást tartalmazott, ami egyedivé teszi a terméket a piacon.

Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató (FNYSZ): Mészáros Győző (Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató)

Ennek a terméknek a piacon csak egy szereplője van ez pedig Allianz FNYSZ. Ez a termék a cégeket preferálja. Célja, hogy megadja az extra szolgáltatás lehetőségét egy munkáltatónak, amivel előnyre tehet szert a munkaerőpiacon.

Kaphat-e Ön és ha igen mennyi adójóváírást nyugdíjbiztosítás megkötése esetén? - kalkulátor

Zárásként egy összehasonlító példát láthattunk aminek az alapja egy 40 éves ügyfél, akinek a megtakarítása 25 év alatt évi 5%-os hozam,és 3%-os infláció mellet teljesített a nyugdíjmegtakarítása. Az összehasonlított termékek a nyugdíjbiztosítás, a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár és a foglalkoztatói nyugdíjpénztár. Amelyik terméknek a kifizetése a legnagyobb a 25. év végén, az a győztes.

A számok csatáját megnyerte a nyugdíjbiztosítás mint a legjobban megtérülő megoldás, de a versengő termékek között csak pár százezer forint eltérés volt.

Meddig fogok élni? Mennyi van még hátra az életemből? - kalkulátor

Az előadásból kiderült, hogy a piacon nagyon nagy a versengés.
Novák József szavaival tudnám összegezni a jelenlegi piaci helyzetet:"győzzenek a jobb értékesítési csatornák és a jobb marketing"


Pénzügy Életmód