A lakásárak csökkenését több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb tényező a kereslet és kínálat egyensúlya. Az elmúlt években az új építésű lakások iránti kereslet folyamatosan nagy volt, amely a város növekvő népességével és a fiatalok, diákok érkezésével és a családtámogatásokkal is összefügg. Ennek eredményeként több ingatlanfejlesztő cég is új projektekbe kezdett Pécsen, ami még hozzájárult az ingatlanárak emelkedéséhez.

Azonban az utóbbi hónapokban a kereslet nagyon visszafogott volt, és a kínálat továbbra is növekszik. A magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, azaz tartózkodnak a vásárlástól. Az eladásra váró lakóingatlan-hirdetések száma közel 30%-al nőtt, miközben a kereslet majdnem a felére csökkent.

A lakásárak csökkenése természetesen kihívásokat teremt az ingatlanpiac szereplőinek. Az eladóknak és ingatlanfejlesztőknek kreatív megoldásokat kell találniuk, hogy vonzóbbá tegyék ajánlataikat és versenyképesek maradjanak a piacon. Az eladásra kényszerülőknek pedig sokkal nagyobb mértékű alkuval kell szembenézniük. Az árak visszaesése azonban a vevők számára is lehetőségeket teremthet, hogy kedvezőbb áron juthassanak hozzá eladó lakásokhoz Pécsen.

Pécsi lakások átlagos négyzetméterára

Aki Pécsen keresett eladó lakást az utóbbi egy évben az azt tapasztalhatta, hogy 2022-őszétől az eladó lakások átlagára némi szórással stagnálást mutatott, ami tovább folytatódott 2023 januárjában is.

2023 februárjában annak ellenére, hogy már jelentős kereslet csökkenés volt látható, hirtelen megugrott a lakások átlagára és ez az emelkedés márciusban is kitartott. Áprilistól kezdve viszont folyamatos átlagár csökkenés volt tapasztalható.

Pécsi házak átlagos négyzetméterára

Az eladó pécsi házak átlagos négyzetméterára nem mutat olyan egyértelmű csökkenést, mint a lakások négyzetméterára. 2022 őszén is folyamatosan emelkedett a házak átlagára egészen 2023 februárjáig.

2023 márciustól viszont enyhe átlagár csökkenés volt a jellemző. Májusban és júliusban látható egy kis felpattanás, de ezek csak egy-egy hónapig éreztették csak a hatásukat, ami leginkább arra volt csak jó, hogy ne legyen olyan erőteljes a csökkenés, mint ami a lakásoknál volt látható.

Ha Te is szeretnél venni egy lakást Pécsen, de nincs hozzá elegendő pénzed, akkor érdemes egy kis segítség után nézni. Ott van például a megveszLAK.hu ingyenesen használható, bankfüggetlen hitelkalkulátora. A kalkulátor pár adat megadása után kiadja a bankok ajánlatait. A hitelajánlatok a THM (teljes hitel díj mutató) szerint sorba rendezve jelennek meg, így könnyen rátalálhatsz a legolcsóbb hitelajánlatra.

forrás: https://megveszlak.hu/Blog/ingatlanarak-pecs-2023