A ProfitLine.hu gazdasági portál az elmúlt hetekben mélyebben megvizsgálta a környező országok autópálya matrica árait, melyből számos tanulságot sikerült levonni:

- A vizsgált országokban (Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország) mindenhol un. matricás rendszer működik, melynek lényege, hogy az autópálya használat előtt előre váltott matricával lehet a fizetős útszakaszra felhajtani. (Horvátországban például nem ilyen autópálya rendszer működik, ott a kormányzat tervezi ennek bevezetését, de jelenleg még fizetőkapuknál kell leróni az útdíjat készpénzben vagy bankkártyával)

- Több országban ingyen használhatják az autópályákat a motorkerékpárosok, így például Szlovákiában, Csehországban és Romániában is díjmentesen hajthatnak fel a motorosok a fizetős útszakaszokra.

- Az egyes országokban némileg eltérő időszakra lehet autópálya matricát váltani, ami minden országban megtalálható, az az éves matrica (az éves matrica általában 13 hónapig érvényes, így hazánkban is, míg például Csehországban 14 hónapra érvényes, az adott naptári év mellett mind visszafelé, mind a következő naptári évre 1-1 hónappal kitolva)

Autópálya matrica árak összehasonlítása a környező országokban

Táblázatunkban a környező országok éves autópálya matrica-árait vizsgáltuk meg (táblázatunk harmadik oszlopában EUR-ban, az utolsó oszlopban pedig - a könnyebb értelmezhetőség miatt - forintra váltva is mutatjuk az éves matrica árakat).

A környező országokban a legolcsóbb éves autópálya matrica Romániában kapható 28 EUR-ért, míg a legdrágább éves autópálya matrica Magyarországon van, 129 EUR-ba kerül.

Ha az adott országokban megnézzük a havi átlagkereseteket is, akkor még szembetűnőbb a magyar autópálya matricák magas ára a fizetésekhez képest is. Míg egy éves autópályamatrica megvásárlásához hazánkban a havi átlagkereset 12%-át kell kifizetni, addig ez Csehországban és Szlovákiában 4%, míg Romániában vagy Ausztriában az éves autópálya matricáért a havi átlagkeresetek 3%-át mindössze.

Szlovén autópálya éves matrica ára a régiónkban a második legdrágább mind nominálisan (110 EUR), mind a havi keresetek arányát figyelembe véve (6%) is.

 


Autó