Erőss Gábor, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa, Józsefváros alpolgármestere vasárnap a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a jelenlegi kormány becsapta a pedagógusokat, amikor azt ígérte, hogy a fizetésüket a mindenkori minimálbérhez igazítja.

Ha a kabinet betartotta volna ezt az ígéretét, akkor a mostaninál nagyjából kétszer többet kereshetnének a tanárok, ezzel szemben jelenleg az oktatásban dolgozók jelentős részének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak - tette hozzá.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Pest megye 10. választókerületének közös ellenzéki országgyűlésiképviselő-jelöltje hangsúlyozta, az egységes ellenzék szolidaritást vállal a pedagógusokkal, mivel úgy gondolják, a sztrájkjog mindenkit megillető alapjog.

Jámbor András, aki Budapest 6. számú választókerületében indul az ellenzék képviselőjelöltjeként az áprilisi parlamenti választáson azt mondta, a kormány nem tesz semmit az ágazat érdekében, hiába kéri azt több mint 20 ezer pedagógus.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, a "Fidesz-kormány a rabszolgatörvény kormánya, amely nem átallja alkotmányellenesen is korlátozni a pedagógusok, és általában a dolgozók jogait".

Kiemelte, az ellenzék kormányra kerülése esetén visszaadná a tanárok megbecsülését, megemelnék bérüket, biztosítanák szakmai szabadságukat, csökkentenék a terheiket. 

Budapest 4. számú választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje elmondta, azt kérte a lakosságtól, támogassák a pedagógusokat a március 16-tól tervezett sztrájkjukban.


Pénzügy Gyermek