Miért szökik el a hő? 

A hőenergia mindig a melegebb helyről a hidegebb helyre vándorol. A rosszul szigetelt házakban a falakon, tetőkön és padlókon keresztül távozik a hő, ami megnöveli a fűtési igényt. A hőveszteség mértéke az épület szerkezetétől, a szigetelés vastagságától és minőségétől, valamint a külső hőmérséklettől függ. 

Mennyi energiát vesztünk? 

Egy rosszul szigetelt ház akár 70%-át is elveszítheti hőenergiájának. Ez azt jelenti, hogy a fűtési költségek 70%-a szó szerint kidobott pénz. A megfelelő hőszigetelés beépítésével a hőveszteség akár 80%-kal is csökkenthető. 

Homlokzati hőszigetelés, mint megoldás 

A homlokzati hőszigetelés a leghatékonyabb módja a hőveszteség csökkentésének. A hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelőlapokat kötésben kell felhelyezni a falra, majd anyaguknak megfelelő ragasztóhabarccsal, valamint dübelekkel szükséges rögzíteni. Ezt követi az üvegszövet háló, melyre egy réteg alapozó vakolat kerül. A homlokzati vakolat típusát a szigetelőanyaghoz és a kívánt esztétikai hatáshoz kell igazítani. 

Milyen anyagokkal szigetelhetjük a homlokzatot? 

  • Polisztirol: A hungarocell a legolcsóbb és legelterjedtebb homlokzati szigetelőanyag. Kétféle változata létezik: az EPS (expandált polisztirol) és az XPS (extrudált polisztirol). Az EPS olcsóbb, de kevésbé vízálló, mint az XPS. 
  • Kőzetgyapot: A kőzetgyapot ásványi anyagokból készül, és kiváló hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A kőzetgyapot nem éghető és vízálló is. 

Megtérülési idő 

A hőszigetelés megtérülési ideje az épület szerkezetétől, a szigetelés vastagságától és minőségétől, valamint a fűtési költségektől függ. Általában a hőszigetelés 5-10 éven belül megtérül a fűtési költségek megtakarításából. 

A hőszigetelés beépítése számos előnnyel jár, többek között: 

  • Csökkennek a fűtési költségek 
  • Nő a hőkomfort 
  • Javul az épület energiahatékonysága 
  • Növekszik az ingatlan értéke 

 

Ha Ön is szeretne spórolni a fűtésszámlán és javítani szeretne otthona energiahatékonyságán, akkor érdemes befektetnie a hőszigetelésbe. Az ekomplex.hu webáruház felületén a homlokzati szigeteléshez szükséges valamennyi építőanyagot könnyedén beszerezheti! 


Otthon